7 страни в Южна Америка – тема за Южна Америка – Idi.bg

35
Добави коментар
tao
tao

 

Южна Америка е четвъртият по големина континент в света и континентът с най-малко държави – едва дванадесет. Голяма част от континента е заета от Амазонската джунгла, която е най-голямата джунгла в света. Тук се намират и Андите, които пък са най-дългата планинска верига в света ( пресичат целия континент от север на юг) и най-високо разположеното езеро в света – Титикака. Южна Америка е един доста интересен континент, а днес ще ви разкажем за седем от държавите там:

 

 

Суринам

Столица: Парамарибо

Население: 492 000

 

 

Суринам се отличава от останалите страни в Южна Америка заради това, че е била холандска колония, а не испанска или португалска, каквито са били останалите страни. Това е най-малката суверенна държава на континента и по-голямата част от населението живее в северната й част. Характерна черта за Суринам са нейните реки и значително гъстата дъждовна гора. Повечето посетители се насочват към столицата и крайбрежието. Парамарибо е чудесен микс от холандското колониално влияние от една страна и мултикултурното от друга. Изненадващо космополитен, Парамарибо е страхотна дестинация за любителите на кулинарията, шопинга и купоните.

 

Парагвай

Столица: Асунсион

Население: 6.45 милиона

 

 

Парагвай е земя на контрастите. От всички страни в Южна Америка никоя друга не демонстрира толкова добре събраните на едно място богатство и бедност, древно и модерно. Схлупени квартали, сгушени до модерни предградия, скъпи лимузини по улиците до магарета и каруци, древни йезуитски руини, кацнали по скалите над масивни язовирни стени. Парагвай се възстановява с бързо темпо от годините на диктатура и за 2010 бързият й икономически ръст я поставя на второ място в света по този показател. Парагвай не е сред обичайните туристически дестинации, но решилите да я посетят ще намерят приветливи местни хора и гостоприемство.

 

Уругвай

Столица: Монтевидео

Население: 3.3 милиона

 

 

Уругвай е една от най-малките държави в Южна Америка и въпреки това може да ви предложи толкова много! Тя е гостоприемна към пътешествениците от много десетилетия насам и разполага с добре изградена инфраструктура. Интересните градове, чистите плажове и огромните размери на пържолите тук са само част от нещата, които ви очакват в Уругвай. От 3.3 милиона, които наричат Уругвай свой дом, 1.8 милиона живеят в столицата Монтевидео. Знаехте ли, че Уругвай е първата страна в света (през 2009 год.), която осигурява лаптоп на всеки ученик? А че е считана за най-зелената и добра за живеене страна на континента? И ние не знаехме, но вече много искаме да посетим това изключително място!

 

Венецуела

Столица: Каракас

Население: 27.2 милиона

 

 

Венецуела е още една от подценяваните южноамерикански държави. Страната е изградила своята икономика с помощта на петрола. По някакъв начин присъствието на масивни крайбрежни платформи не е повлияло значително на тропическата красота на бреговете на Венецуела. Тя разполага с най-дългата плажна ивица на Карибско море и въпреки това плажовете не са пренаселени с туристи, каквито са тези на Карибските острови или по бреговете на Мексико. Навътре в сушата можете да се насладите на най-високия водопад в света (Анхел), върховете на Андите, саваните и тучните дъждовни гори по бреговете на Амазонка. Природата на Венецуела може да предложи доста възможности за приключения и активна почивка на своите посетители, а в градовете са подходящи за онези, които искат да опознаят местната култура и да посетят някой клуб.

 

 

Чили

Столица: Сантяго

Население: 15.2 милиона

 

 

Чили е една изключителна земя на контрастите! Често е описвана като „гръбнака“ на Южна Америка, тъй като територията й се простира на около 7000 км по атлантическото крайбрежие на континента. Тук се намира най-сухата пустиня на света, Атакама, но и масивни полета от глетчери! Страната привлича повече туристи от другите южноамерикански държави заради своята изключителна природа – вулкани, езера, дъждовни гори, фиорди, гейзери, термални извори и заснежени планински върхове. Също така ще бъдете очаровани и от топлото посрещане, което ще получите тук.

Гвиана

Столица: Джорджтаун

Население: 753 000

 

 

Гвиана е още една от южноамериканските държави с все още неоткрит потенциал, особено в сферата на екотуризма. Страната е независима едва от 1966 година и все още търси своето място под слънцето след британското управление. Гвиана разполага с разкошно карибско крайбрежие, а столицата притежава доста характерен карибски дух и чудесен нощен живот. Кухнята е особено добра тук – евтина и вкусна, а има и доста добри пазари, на които ще откриете свежа продукция и ръчно изработени предмети. В Гвиана има безкрайни джунгли и изключително богат див живот.

 

Еквадор

Столица: Кито

Население: 15 милиона

 

 

Еквадор е сред по-малките държави в Южна Америка, но може да ви предложи едно от най-незабравимите изживявания. Само за 1 ден можете да преминете от красиви плажове през тропични гори, покрай върховете на Андите, вулкани и глетчерни полета, и да стигнете до река Амазонка. Точката на Земята, в която тя се намира най-близо до Слънцето е именно в Еквадор – върхът на вулкана Чимборасо. В територията на Еквадор се включват и островите Галапагос, едно от най-забележителните места на нашата планета. Всичко това прави Еквадор една страхотна дестинация!

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3529 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност