Георги Гергов пред БЛИЦ: Родителите на жена ми не ме одобряваха, защото бях бедняк комунист

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Срещата ми с Георги Гергов се урежда с едно телефонно позвъняване. Няма помен от това, което говорят другите за него – че е недостъпен, надут, самовлюбен. Идва в панаира, облечен в спортни дрехи – после отива на лов. Забавил е ловната дружина, защото ще дава интервю за агенция БЛИЦ. Нещо, което изключително рядко прави, но сега е обещал. Уговорката е да няма задръжки и да отговаря откровено на всички въпроси. Каквито и да са те.- Вие сте харесван, но и мразен бизнесмен, много оплюван през годините. Обиждате ли се от това, че някои хора ви наричат свинар?
– Давай директно, всички въпроси можеш да ми задаваш. Ако това трябва да ме обиди, значи не се обиждам. Има свинари, коняри, всякакви. Но аз от 23 години съм бизнесмен. И то бизнесмен, който в нито една точка на полезрението като бизнес не може да ме засегнат. Никой, моето момиче, абсолютно никой не може да каже: “Гергов прави бизнес 23 години на базата на това, че са му дадени куфарчета, на базата, че е червен бизнесмен или че има подземен бизнес”…

– Вие първо станахте бизнесмен, а след това политик…
– Аз влязох в управлението на БСП на Пловдив град и област, след като правителството на тройната коалиция беше паднало от власт. Така че това е много показателно и много хора го забравят, но аз в партията съм по убеждение. По това, че баща ми, дедите ми и аз самият съм с червено потекло. Няма лошо в това, че съм успял. Че съм богат човек.

На много хора в партията им преча

По принцип в нашата партия е нещо като запазен патент приятелският огън и врагът с партиен билет. На много хора преча, виждате сега какво става. Наближават избори и се чудят как да ми кажат или да ме убедят аз да не съм в листите. Но не съм си сменил политическата принадлежност и няма да го направя.

– Опитва ли се някой да създаде вътрешнопартийни борби между вас и Сергей Станишев? Наскоро се заговори, че се стремите да ставате министър, да придобиете имунитет, защото носите на гърба си престъпления…
– Това са пълни глупости! Какъв имунитет, какви пет лева?! От години Георги Гергов си е Георги Гергов и без имунитет, и без никакви протекции на която и да е партия и на които и да са хора! Аз се справям. Просто го мога и нямам нужда от никакви политици или някой да ме защитава и да ми слага чадър. Много пъти се писа по вестниците: “Гергов на всички времена и власти”. Моя е репликата, че не аз съм от СДС, а СДС работи за мен.

– Наричат ви политически хамелеон – симпатизирали сте на СДС, след това ставате водач на червените…?
– Аз никога не съм бил в СДС, но СДС работеше за мене, за всички тези, които могат да правят бизнес.

– Кой от СДС, кажете имена!
– Всички от СДС. Политиката на сините беше такава, но след това започнаха да се отлюспват и развалиха нещо хубаво…
Извод: Колкото повече ме плюят, значи толкова повече вървя в правия път. Както виждате, преследват ме да давам интервюта. Аз и на никого не давам. Това е подарък за агенция БЛИЦ от мен. Защото

БЛИЦ винаги е бил стожер на истините и на това, което се случва

Някой път на мен не ми е харесвало, че сте писали и казвали в агенцията нещо по мой адрес, но това е демокрацията – трябва да се казват нещата в прав текст.

– Като заговорихте за разочарованието си от СДС, вярвате ли във възраждането на партията и на новия лидер Емил Кабаиванов?
– Кабата е мой стар познат. Но СДС много отдавна загуби каузата, загуби въобще перспективите си за развитие и като една снежна топка си замина. Няма значение кой ще е лидер на СДС. Сините никога повече не могат да придобият и да възвърнат старата си позиция. Там е междуличностна битката кой е по-по-най и това трябва да се знае.

Всички други обяснения, воаяжи, приказки, политики, стратегии са за пред хората. Истината е, че заради личностни амбиции върхушката на СДС прецака една сериозна идея, нещо, което можеше да бъде полезно за страната. Защото винаги трябва да има изразено ляво и дясно…

– Как ще излезем от батака според вас?
– Трябва най-после да се разбере, че трябва да се направи средна класа. И това са задължени тези политици да го направят. И нека оттук насетне да побеждават тези партии, които могат да го направят.

Нужна е средна класа. Не кръгове олигархични

Не кръгове, близки до властта, не нашият човек. А да се направи стратегия и политика такава, която да води до създаване на средната класа. Само тогава ние ще излезем от ситуацията, в която се намираме.

– Г-н Гергов, в публичното пространство постоянно се говори и пише, че вие тайно работите и действате с премиера Бойко Борисов заради това, че сте мажоритарен собственик на Международен панаир Пловдив? Как ще коментирате това?
– Аз съм собственик на 38%, 12 % са на общината, другото е на държавата. А това, че управлявам панаира, е нормално, защото вижте Сопот с държавното управление. Дайте ми пример където държавното управление да е положително и да е свършило някаква работа?!…

Няма как аз да си дам парите и да ги оставя да ги управлява някакъв управител, който е назначен от политическа централа!. Няма как, след като аз съм ракетоносителят в това дружество и съм налял пари, да дам управлението на друг! Всичко, което се изсипа и изговори за този панаир и мен, е помия и политика. Ако Георги Гергов е направил нещо незаконно, щеше да се разбере. Минахме през Районен, Окръжен, Апелативен и Върховен съд. Тази тема за мен вече е затворена.

Какво значи лични, пък и тайни отношения с премиера? Премиерът е лидер на ГЕРБ, а аз съм един от лидерите на БСП. Това са различни неща. Та нали нашето правителство в лицето на ДАНС започна първи разследването какво се случва в панаира. И това стана по сигнал на Яне Янев. Не ГЕРБ, тройната коалиция започна проверката по сигнал на лидера на РЗС. Нека не се хвърля прах в очите на хората. И никой не дойде да ми се извини. В страната цари хаос.

– Какво имате предвид?
– Всичко. Ние до днес знаем ли какво се случи с кредитните милионери? И до днес разбрахме ли за досиетата? И икономическите досиета, и другите. Отварят се досиета избирателно – на този, когото трябва да хванат за гушата. Излезе ли наяве, аз питам, за мен е много интересно да се знаят доносниците. Тези, които са работили за България – ясно, но хора, които са работили срещу приятеля си, срещу другаря си, хора, които са си продали морала, трябваше да бъдат осветлени и да се знаят от обществото. Много от тях сега са в политиката, в обществения живот, а не трябва да бъдат допускани там.

– Вие някога били ли сте вербуван да ставате служител на ДС или доносник?
– Много мислиха и умуваха какво да правят с мен. И измислиха до… свинаря. За мен не се е чуло, че съм кредитен милионер, че съм взел куфарчета и че съм бухалкаджия и мутра. Измислиха, че съм свинар. А за досиета, за картончета – това е абсурд! Не са ме канили, но аз не съм бил нужен, аз съм се занимавал с агробизнес, тогава не съм бил под прожекторите.

– Обвиняват Иван Костов, че чрез приватизацията е разпродал държавата за жълти стотинки. Казват, че той ви е дал първите милиони…?
– Иван Костов нищо не ми е давал и аз с него за тези 23 години съм се срещал пет пъти. И то съм се срещал, след като падна от власт. Аз за този човек не мога да кажа, че ми е приятел. Но аз съм реалист. Иван Костов взе държавата за 243 милиона и я остави с 4,5 милиарда. И извърши един сложен процес, който много малко хора можеха да го направят в онзи момент. Това не трябва да се забравя.

Ако Иван Костов ми е бил приятел, аз щях да съм влязъл в енергетиката, в националните отрасли. Искам да обясня нещо – „Слънчев ден” е сделка, която аз съм купил от Емил Кюлев, лека му пръст. ЦУМ съм го купил от англичаните, „Пътища” АД съм си ги купил от Ангел Коджаманов. Нищо нямам взето от държавата! Всичко останало е спекула!

– Вие смел човек ли сте?

– Аз съм оцеляващ човек

Това означава, че съм конгломерат от много неща, включително и смелост, и авантюризъм, и всичко останало, което е адски нужно, за да правиш бизнес днес в България. Защото ние сме конюнктурна държава и аз не знам утре като се събудя какво ще променят и какво ще направят. Много хора си направиха бизнеса, прибраха си парите, взеха си децата и заминаха за чужбина. Но аз – в България. Имам 3000 души работници, плащам им заплати, плащам си данъците, всеки мога да гледам в очите и неслучайно стоя в БСП. Това е за мен морал.

– Вярно ли е, че се страхувате за живота си, че се страхувате да не бъдете отровен?
– Това глупости! Аз постоянно съм сред хората. Някой да е забелязал като сядам да се храня навън, след събрание или мероприятие например и да ми се проверява храната? Това са глупости, от които някой пак иска на мой гръб да си прави пиар и да бъде забелязан. Не се плаша за живота си, не очаквам атентати (смее се дълго – б.а.).

– Кога за последно сте били влюбен и в какво?
– Аз съм влюбен най-много в България.

– Мислех, че ще отговорите “в жена си”…?
– О, жена ми е специална! Ние с жена ми сме съученици от трето отделение. Завършихме и се оженихме. Родителите на Вили винаги са били опозиция. Имаше голяма драма, когато се взехме с нея. Може би година не я видяха, не ме одобряваха, аз бях бедняк и комунист. Но сега на Вили родителите живеят при мен и аз се радвам на едно прекрасно семейство. Имам 4 внука, запазил съм си семейството. Вили е стожер на фамилията, това се знае в цялата област. Жена ми е сериозен човек, тя много ми помага в бизнеса, аз много разчитам на нея.

Но да се върна на предишния ви въпрос. Моята любов е България. Колкото и популистко да звучи, това е така. Имаме прекрасна държава, с много умни и кадърни хора, трябва да спрем тези прекрасни деца да бягат от страната. Затова и съм в политиката. Преди дни гръмнаха медиите: “Гергов става министър”. Мен това не ме блазни. Как ме виждате мен на банката в парламента и Цецка Цачева да ми е шеф?

Аз мога всякакъв да бъда. И премиер. Ако поискам

– Как минава един ваш работен ден?
– Голяма част от времето ми минава в приемане на хора. Ставам сутринта, закусвам, на колата и отивам в офиса на БСП в Пловдив. Там виждам как стоят нещата, давам задачите, пием кафе с колегите, оттам отивам в панаира, в хотела, в „Пътища”… Постоянно съм в движение. Моят офис е колата. Прибирам се късно, към 22-23 часа. До 2-3 часа правим разбор с жена ми, гледаме телевизия, винаги сме заредени с хубави филми.

– А как си почивате?
– Събота и неделя са моите дни. Тогава си взимам шапката и отивам на лов. Не толкова да ловувам, а се махам, за да виждам по-малко хора. Аз достатъчно съм натоварен през седмицата. Натоварването е огромно. Събираме се с приятели, на по чашка, на карти. Живея си живота като един нормален българин и в никакъв случай няма грандоманщина. Аз съм обикновен човек за разлика от много други хора, които малко са направили, малко са дали, а са с голямо самочувствие.

Едно интервю на Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ