Робот „нинджа“ ще снима животни в природата

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Робот „нинджа“ ще снима животни в природата 05.02.2013Публикувано в: Технологии

Понякога използването на такава технология не е необходимо. Снимка: Mike_Sweeney

Учени от Австралия разработват робот, който се движи, само когато няма опасност да бъде видян или чут. Така той ще може да се промъква след животни и да ги снима в естествената им среда, пише сп. „Ню сайънтист“.

Вече съществуват роботи за следене на хора в градска среда, които избягват добре осветени райони. Роботизираните преследвачи могат да следват набелязаните мишени от определено разстояние, тъй като в шумната градска среда няма опасност да бъдат чути.

Преследването и снимането на животни в естествената им среда обаче е много по-трудно, тъй като те имат остър слух, а около тях е доста по-тихо. За да преодолеят този проблем, специалисти от Лабораторията за автономни системи в Бризбейн, Австралия, разработват четириколесен робот, който се движи само когато неравномерни звуци – като например зов на птица – могат да замаскират движението му.

В тестовете роботът е разпознавал различни звуци – от машини, мобилни телефони и животни – и е успявал да прецени дали те ще продължат достатъчно дълго, за да прикрият движението му. Освен това машината е детектирала и собствения си шум и как ще варира при различна скорост и ъгъл на завъртане. По този начин роботът е изчислявал как би звучал за мишена, отстояща на 50 метра от него.

С помощта на камера, лазерен скенер и подходящ алгоритъм, роботът може да прецени кои позиции ще му осигурят най-голяма прикритост, за да може да се прокрадва след животни в естествената им среда и да ги снима. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!