Хореографското училище празнува рожден ден с концерт в Музикалния театър

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Националното училище за танцово изкуство/НУТИ/ ще отбележи своята 62 годишнина на 5 февруари с концерт в Музикалния театър. . Създадено в София през 1951 като Държавно балетно училище, по инициатива на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров и големия руски балетен педагог Владимир Белий. Единствената преподавана специалност тогава е „Класически танци”. През 1956 г. е преименувано в Държавно хореографско училище, когато е открита втората специалност – „Български танци”, със съдействието на именития български хореограф Кирил Харалампиев. За своя 50-годишен юбилей /1 март.2001 г./ училището получава ново име – Национално училище за танцово изкуство (НУТИ). Това е израз на почитта към педагозите и възпитаниците на училището, пренесли през времето традициите на българското танцово изкуство, устремени към новото, модерното и перспективното развитие.

Националното училище за танцово изкуство е единствената образователна институция за професионално обучение в областта на танцовите изкуства на класическия балет, модерния и съвременен танц, и българския фолклорен танц – не само за България, но и за целия Балкански регион. Основна цел на обучението в НУТИ е изграждането на високо квалифицирани изпълнители в професионалната област на танцовите изкуства. За постиженията си в образователно – възпитателния и художествено – творческият процес, институцията е носител на редица престижни награди и отличия, сред които: ОРДЕН “ КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – I СТЕПЕН, “КРИСТАЛНА ЛИРА”, двукратно носителка на наградата “ЗЛАТНА ЛИРА” – учредена от Съюза на музикалните и танцови дейци за високи постижения в областта на балетното и танцово изкуство. Националното училище за танцово изкуство е членна СЪВЕТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ОБЩНОСТ и е носител на отличията “ЗЛАТНА КНИГА” и “ЗЛАТЕН ПЕЧАТ” за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА. Като резултат от високо квалифицираната работа на педагогическия състав с възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство, учениците са традиционни безспорни лауреати на множество престижни балетни конкурси и танцови фестивали както у нас, така и по света – Международният балетен конкурс Варна, Международният балетен конкурс “Анастас Петров”, Международните балетни конкурси в Париж, Москва, Осака, Ню Йорк, Грас и др.

„Благодарна съм на усилията на целия екип на училището, както и на подкрепата на нашите колеги извън него”, с благодарност отбелязва директорът на НУТИ Анна Донева. „Щастлива съм, че постигаме видими и удовлетворителни успехи в творческата и образователна работа с нашите възпитаници. Основната мисия на нашия екип, е да изградим стабилно взаимодействие и интеграция на традициите в нашите танцови изкуства и налагащото се модернизиране на цялостния творчески процес в институцията, в синхрон със световните тенденции и стандарти. Стремежът ни е, моделът на обучение в Национално училище за танцово изкуство успешно да интегрира талантливите ни възпитаници, идващи от различни школи на любителско – творческият сектор, като им гарантира развитие и надграждане със знания и умения, чрез работа с водещи специалисти в танцовите изкуства и артисти, наложили се на професионалните сцени”, допълва Анна Донева.

По думите на директора на НУТИ, изучаваните дисциплини са основани на желанието за изграждането на умения, техника и висок потенциал в танцьорите, чрез използването на най-новите методи и стратегии от практиката на преподаване, които са гарант за култивирането и създаването на бъдещите звезди на българското танцовите изкуство.