Днес+ :: Провал на предвидените консултации по промените в Изборния кодекс

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Провал на предвидените консултации по промените в Изборния кодекс

06.02.2013 16.42

Парламентарните групи не успяха да се съберат на консултации по промените в Изборния кодекс. В една от залите на НС присъстваха само представители на ГЕРБ и на „Синята коалиция“. На разговори на управляващото мнозинство с останалите парламентарно представените партии през миналата седмица и на последвалото заседание на Комисията по правни въпроси беше решено да има обща консултация.

Пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова посочи, че е изключително безотговорно отношението на БСП и ДПС, защото са дали предварително съгласие за такива консултации. По думите й те дори не са предупредили, че няма да присъстват на обявеното за днес събиране. Фидосова коментира и един от най-спорните моменти в промените – да се намери определение за опозиция и управляваща партия. Тя заяви, че това определение – да се приема начинът на гласуване при първоначалното избиране на правителството, е направено в пленарната зала от депутати от ДПС и е подкрепено от БСП. Фидосова поясни още, че за да продължат работата по закона са се съгласили дори за такъв текст.

Екатерина Михайлова представи позицията на „Синята коалиция“ за предложените допълнителни текстове. Според нея част от предложенията са приемливи, но от коалицията не могат да приемат формулировка в закона кой е управляващ и кой – опозиция. Тя предупреди, че ако се приеме текстът, предложен в допълнителния доклад от ГЕРБ, ще приложат „всички законови механизми, защото намират, че това е абсолютно скандална правна формулировка“.

От БСП пък отрекоха действията им да са бойкот. Според Михаил Миков още сутринта Искра Фидосова била предупредена, че „днес нямаме физическата възможност да участваме в тази среща”. Той потвърди желанието на БСП за консултации по Изборния кодекс, но допълни, че има и други спорни моменти, които са се проявили по време на референдума, и също трябва да бъдат обсъдени. От ДПС пък настояли консултациите да не са в сряда, а в четвъртък. /btvnews.bg

Днес+