Вижте какви нови BMW-та се продават у нас

2
Добави коментар
yApple

BMW Group Bulgaria направи любопитна самооценка на резултатите на компанията за изминалата година. За нас интерес представлява продажбата на баварските автомобили на територията на България и именно на тези резултати ще акцентираме сега.

През изминалата 2012 година у нас са продадени 775 нови BMW-та. В сравнение с резултатите от 2011 година това представлява ръст малко над 7%, което предвид всеобщата финансова криза се определя като много добро постижение. Резултатите са добри, особено на фона на тези в останалите държави в Европа.

Впечатляващо е процентното разпределение, определящо какви нови BMW-та търси българинът. Оказва се, че повече от 50% от всички продажби за миналата година се падат на X-моделите на баварската марка. Делът на BMW 5er също не е малък, а на трета позиция се нарежда третата серия.

Що се отнася до автомобилите с повишена проходимост или иначе казано Х-моделите на BMW, на най-голямо търсене се радва Х3, следвано от по-големите Х5 и Х6. Най-малко се търси най-компактният Х1.

Темата за BMW-тата с повишена проходимост ще завършим с още един интерес факт. Както е известно, освен Х-моделите и почти всички останали от гамата на BMW разполагат и с X-drive версии. Статистиката показва, че българите предпочитат именно 4х4 задвижването, защото през 2012-а 77 % от всички реализирани коли разполагат с X-drive.

Що се отнася до двигателите, и тук може да се каже, че има изненади. Само 9% от продажбите през миналата година са били на бензинови BMW-та. Всички останали залагат на дизела. По отношение на цилиндрите нещата са приблизително 50 на 50. 335 от продадените бройки са с четирицилиндрови мотори, а 346 са тези с шестцилиндрови агрегати.