Тъмната страна на слънцето

6
Добави коментар
kozmo
kozmo

Слънчев удар
Директното слънчево облъчване на главата довежда до дразнене на мозъчната обвивка. Последиците от него могат да са висока температура, главоболие, но дори и загуба на съзнание. Много застрашени от слънчев удар са малките деца.
Да се предпазим:
– Не стойте на слънце без шапка.
– Обезателно сложете шапка на малките деца, дори и слънцето да не е много силно.
– Не се излагайте продължително на слънце.
– Избягвайте да сте на открито и не на сянка в часовете, когато слънцето е най-силно – между 12 и 16 часа.
Признаци за слънчев удар:
– гадене;
– биене на свят;
– силно зачервена, гореща глава;
– безпокойство;
– главоболие;
– втврдяване на врата;
– общо неразположение.
Опасността е в това, че човек може да загуби съзнание.
Първа помощ:
Основното е да отведете пострадалия на сянка. Оставете го да си почине, но не легнал хоризонтално, а така че главата му да е на по-високо от тялото.
Поставете студени компреси (кърпи със студена вода) на главата, давайте на пострадалия да приема течности и не му разрешавайте да пуши. Важно е непрекъснато да проверявате съзнанието, пулса и дишането му. Ако състоянието на пострадалия не се подобри или се стигне до загуба на съзнание, незабавно повикайте „Бърза помощ“.
Топлинен удар
Докато слънчевият удар се получава при силно слънце и топло време, топлинен удар може да получи в планината при студено време или в задушно и затворено пространство. Топлинният удар се характеризира с общо покачване на температурата на цялото тяло. Честа причина за топлинния удар са стегнатите дрехи или липсата на въздух в помещението. Да се предпазим:
– Не носете прекалено стегнати дрехи.
– Пийте достатъчно течности.
– Не стойте в задушни помещения.
– По време на екскурзия винаги отделяйте време за почивка на хладно място.
Признаци за топлинен удар:
– повишаване темпуратурата на тялото;
– виене на свят;
– гадене;
– общо неразположение.
Опасността е в това, че човек може да загуби съзнание.
Първа помощ:
Отведете пострадалия на прохладно място и го оставете да си почива легнал. При топлинния удар няма изискване главата да е по-високо от тялото, както е при слънчевия. Разхлабете дрехите на пострадалия, за да се нормализира кръвообращението му. Направете студени компреси на цялото тяло и непрекъснато проверявайте съзнанието, пулса и дишането на пострадалия.
Не му позволявайте да пуши, а му давайте да приема много течности, за да не се обезводни. Ако състоянието му не се подобри или се стигне до загуба на съзнание, незабавно повикайте  помощ“.
Изгаряне
Продължителното излагане на слънце води до изгаряне на кожата. То може да бъде само леко зачервяване, но и много пo-болезнено, характеризиращо се с мехури. Степента на изгаряне не може да бъде определена от пръв поглед, защото признаците се развиват постепенно. При излагане на слънце се стига до първа и втора степен на изгаряне.
Първа степен характеризира се с:
– зачервяване на кожата;
– подуване;
– болка.
При този тип изгаряне най-важното е да полеете засегнатите участвци обилно със студена, но не ледена вода и след това да ги намажете с препарат за след изгаряне. Такива препарати, от типа на „Дефламол“, ще намерите във всяка аптека. Недейте да мажете кожата си с кисело мляко или зехтин, както често се прави. Това може още повече да я раздразни, да я изсуши и да предизвика алергични реакции. При този тип изгаряне не е нужно да ходите на лекар, но ако зачервяването не изчезне и се появят алергични реакции, се консултирайте със специалист.
Втора степен характеризира се с:
– зачервяване;
– болка;
– мехури с прозрачна течност.
При този тип изгаряне най-важното е да не пукате мехурите, защото това би довело до силни болки. След подобно третиране често остават белези по кожата, които трудно се заличават. Първото нещо, което трябва да направите, е да полеете внимателно засегнатите участвци със студена, но не ледена вода. След това на местата, където са се образували мехури, трябва направете хлабава пребръзка. Внимавайте да не спукате мехурите! Направете превръзката, като върху засегнатата област поставите стерилна марля, върху нея много памук и отгоре се превържете хлабаво с бинт. Памуквт се поставя, за да не се притискат мехурите, и трябва да е колкото се може повече, а бинтът не трябва да е стегнат, а просто леко да придържа памука. След това отидете на лекар, за да може той да ви препоръча най-доброто средство за третиране на мехурите, за да не ви останат белези.