8 географски факта за Обединеното кралство – тема за Великобритания – Idi.bg

53
Добави коментар
tao
tao

Географските факти за Обединеното кралство няма да ви накарат да поклатите учудено глава, тъй като в рамките на острова няма нищо, което е „най-дълго“, „най-високо“ или „най-голямо“ в света. Кралството се състои от четири географски области (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) и като във всяка друга страна, тук географските факти също са от национално значение без оглед на големината, дължината и прочее мерни единици. За сравнително малката си територия Обединеното кралство притежава доста разнообразен релеф – от крайбрежни низини, почти на морското равнище до назъбени планини. Шотландия е най-планинската област на острова. В Англия (от север на юг) се простират ниските варовикови вериги на Ленинските планини, а по-голямата част от страната е заета от хълмисти равнини и крайбрежни низини. В Югоизточна Англия се намират най-плодородните обработваеми земи на страната, а на югозапад е разположен дълбоко вдаденият в Атлантическия океан полуостров Корнуол. В Уелс ярко се открояват веригите на Кембрийските планини, а Северна Ирландия се характеризира с равни земи и няколко ниски планини. Територията на Великобритания е прорязана от многобройни реки, които са пълноводни през цялата година. Много от основните градове са възникнали около реките (например Лондон – на река Темза, Нюкасъл – на река Тайн и др.) Великобритания определено има какво да ви предложи, а днес ще ви разкажем нещичко за нейната география:

 

 

 

 

 

Най-високата планина

Това е Бен Невис със своята височина от 4409 метра. Планината се намира в Шотландия, в която всъщност се намират повечето най-високи планини във Великобритания. В топ 10 на най-високите планини 9 са в Шотландия, а една се намира в Уелс (Mount Snowdon – третата по височина). Планините на Уелс и Шотландия са разкошни и много обичани от посетителите заради своята красота и възможностите, които предлагат за най- разнообразни дейности.

 

 

 

 

 

Най-дългата река

Честта да носи това прозвище има река Севърн, която има двойна националност – протича както през Англия, така и през Уелс. Може би ще се изненадате от факта, че тази река е с дължина само около 360 км (особено ако сравним дължината й с тази на величествената река Нил, която е дълга цели 6700 км). Река Темза е втора по дължина във Великобритания със своите 340 км.

 

 

 

 

 

Най-голямото езеро

Много хора биха си помислили, че езерата на Lake District би трябвало да се появят в списък с географски факти на тема Великобритания, но това не е така защото двете най-големи езера във Великобритания се намират в Северна Ирландия. Лох Ней (Lough Neach) е най-голямото езеро и всъщност е три пъти по-голямо от второто по големина Долен Лох Еме (Lower Lough Eme). Лох Ломонд (Lough Lomond) е най-голямото езеро в Шотландия, за Уелс това е езерото Бала, а за Англия – Lake Windermere.

 

 

 

 

Най-високият водопад

Най-високият водопад във Великобритания се намира в Шотландия и се казва Eas a’Chual Aluinn. Името му е галско и в превод означава „водопад на красивите женски коси“. Височината му е 200 метра, което го прави три пъти по-висок от Ниагарския водопад. Eas a’Chual Aluinn не е толкова голям като обем, но пък е изключително красив и си заслужава посещението.

 

 

 

 

 

Долините на Великобритания

 

Великобритания няма умопомрачителни пропасти и каньони, но все пак има какво да предложи и на този фронт. Някои от по-големите долини са Cheddar Gorge (да, точно като сиренето), Lydford Gorde, Avon Gorge и Gordale Scar. Любопитното е, че всички те се намират в Англия.

 

 

 

 

 

Пещерите на Великобритания

 

Най-голямата пещера в Обединеното кралство се нарича Ogof Ffynnon Ddu и се намира в Уелс. Коридорите й се простират на повече от 5 км под земята, а най-дълбоката точка достига до 304 метра под земята. В Англия най-дълбоката пещера е Peak Cavern (248 метра), в Шотландия е Cnoc nan Uamh (83 м.), а в Северна Ирландия – Reyford Pot (193 метра). Най-дългата пещерна система се намира в Йоркшир. Тя се нарича Easegill System, а коридорите й се вият по продължение на около 73 километра.

 

 

 

 

 

Най-студеното място във Великобритания

 

Обединеното кралство не е познато с особено приятен климат. На много места са измерени температури под нулата през зимата, но има едно малко селце в Шотландия, което се счита за най-студеното място на острова. Altnaharra редовно е покрито със сняг и там са измервани температури като на Южния полюс.

 

 

 

 

Националните паркове на Великобритания

 

На територията на Великобритания има 15 национални парка. Нито един от тях не се намира в Северна Ирландия, в Англия са цели 10, в Шотландия – 3 и в Уелс – 2. Националните паркове на острова не са дефинирани по същия начин като останалите по света, които обичайно са държавна собственост и не са населени постоянно. Във Великобритания националните паркове са с локално управление, което се регулира от „National Parks Authority”. На острова има и извънградски зони, които са класифицирани като „зони с изключителна природна красота“ (Areas of Outstanding Natural Beauty). Към националните паркове се включват Cairngorms (който е най-големият), Snowdonia, Lake District и Peak District.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1458 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност