Награди на 13-ия София Филм Фест

4
Добави коментар
raya
raya

Основната програма на 13-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключва на 15 март с гала прожекцията на филма на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”.

На фестивала бяха представени общо 262 (100 игрални, 50 документални и 112 късометражни) филма от цял свят. 228 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 14 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ  в състав:

• Янош Сас (Унгария) –  режисьор, председател на журито • Дорон Еран (Израел) – продуцент и режисьор • Момчил Карамитев (България-САЩ) – актьор • Елена Йончева (България) – журналист • Стефан Арсениевич  (Сърбия) – режисьор

РЕШИ

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс се присъжда на филма „НА БАЩА МИ” с режисьор ДРОР ЗАХАВИ. Копродукцията на Израел и Германия е смел филм, който разказва с чувство за хумор и топлота за една невъзможна любов.

Наградата е диплом, статуетка и премия от 5,000 евро.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ се присъжда на филма филма „ДЗИФТ” (България) и режисьора ЯВОР ГЪРДЕВ – за първия филм “noir” в българската кинематография.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА, осигурена от ОББ, се присъжда на ЙОЗКАН АЛПЕР за неговия филм „ЕСЕН” (Турция-Германия). Филмът е силно, предизвикателно и емоционално кинематографично пътуване от живота към смъртта.

Наградата е диплом и парична премия от 1,000 евро.

НАГРАДАТА JAMESON ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ се присъжда на филма „ Три сестри и Андрей” (България) на режисьорите Борис ДЕСПОДОВ и Андрей ПАУНОВ – за оригинален, интензивен и вещ прочит на класическата литература чрез анимация.

Наградата е диплом, статуетка и парична премия от 6,000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey.

НАГРАДАТА ‘NO MAN’S LAND’ ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъжда от Гилдията на българските кинокритици на филма „МОЯТ МАРЛОН И БРАНДО” на режисьора ХЮСЕИН КАРАБЕЙ.

Наградата е диплом, статуетка и кашон вино ‘No Man’s Land’,осигурени от “Дамяница”.

НАГРАДАТА КОДАК ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ се връчва на филма „ДЗИФТ”. Наградата е диплом, статуетка, филмов негатив на стойност 1,000 долара и лабораторни услуги на стойност 1,000 долара.

МЕЖДУНАРОДНОТО ДОКУМЕНТАЛНО ЖУРИ в състав• Адела Пеева (режисьор) – България, председател • Павел Щингъл (режисьор) – Чехия • Адина Пинтилие (режисьор) – Румъния

присъди наградата на филма „РЕНЕ” на режисьорката Хелена ТРЖЕШИКОВА. Този филм улавя самата същност на създаване на документално кино, чрез дълго и задълбочено наблюдение на живота на героя в продължение на 20 години. Резултатът е интимна симбиоза между реалността в живота и киното, демонстрация на истинска любов. Наградата е диплом и чек на стойност 2,000 евро – опция за откупуване на филма за излъчване по БНТ.

Журито на ФИПРЕССИ в състав

• Ейнар Стааленсен  (Норвегия) • Тони Валентич (Хърватия) • Ингеборг Братоева (България)

присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма за филма “НАЙ-ЩАСТЛИВОТО МОМИЧЕ НА СВЕТА” на режисьора РАДУ ЖУДЕ.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за най-популярен филм на фестивала се присъжда на филма „Ахил и костенурката” (Япония) на режисьора Такеши Китано. Наградата, осигурена от Столичната община, e диплом и  парична премия от 1,000 лв. Филмът в момента няма български разпространител, но когато се появи такъв – той ще получи наградата.

На 13-то издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН, актьор, сценарист и телевизионен водещ (Великобритания) НИКОЛА КОРАБОВ, режисьор (България)