Alpaca Guitar – китарата, която издържа на приключения

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Всеки професионален музикант или аматьор знае с каква нежност и внимание трябва да се отнасяме към инструментите, в случай, че искаме да ни служат дълго. За жалост обаче инструментите, и особено китарите, не винаги се опазват лесно по време на пътуване и лоши климатични условия. Именно затова е създадена Alpaca – китарата, издържаща на удар, много лека и водо и прахоустойчива. Дизайнът на приключенската китара е на американецът Крис Дънкън, който се вдъхновил за него след тримесечно пътуване през югозападните Щати. В проекта се включват и Андрю Уайт и Матю Богосиан.

 

След едногодишни усилия резултатът е налице – китара под 2 кг., с тяло от карбонови нишки и кленово дърво, което едновременно дава структурна опора и мек звук на струните. Странно е местоположението на дупката за звука в китарата – тя не е по-средата, а в горния ъгъл, близо до рифа. Създателят й споделя, че много хора вярват, че движението на ръката директно пред дупката влияе на звуковите вълни и им пречи да бъдат ясни. Допълнителен бонус е широчината й и по-лесният достъп, който тя дава до вътрешността на китарата.

 

The Alpaca Adventure Guitar в момента се произвежда само във Вермонт и само от собствените си създатели или от специално нает майстор. Очаква се тя да бъде първата от голяма линия инструменти Alpaca, като те вероятно ще включват и мандолина. Разбира се, преди това да се случи, проектът има нужда от финансиране (започва набор на средства в Kickstarter), чрез което ще се закупят машини и материали за изработването на китарите от този вид.

 

Още хайтек китари: мобилна китара чудо.