Грешки при обзавеждането на дома – втора част

0
Добави коментар
girl
girl

Да се научите от грешките си е основното умение в интериорния дизайн. Но защо трябва да загрозявате дома си, като можете да научите това, което други преди вас са установили. С повече внимание и предварително планиране можете да избегнете 10-те най-често срещани пропуска в интериорния дизайн, които ние ви показваме в две поредни статии.

[Топ 10 на грешките в интериорния дизайн – I част]

6. Купувате мебели, преди да сте проверили размерите на помещението

Поставянето на прекалено големи мебели в стаите има много висока цена. Така помещението ще изглежда по-малко и тясно, ако обзавеждането не се постави правилно. По принцип няма нищо лошо в големите мебели, ако стаята може да ги “поеме”, но използването на по-малки мебели при всички положения ще “отвори” стаята и ще й даде усещане за простор и свобода.

И още нещо, което е изключително важно! Уверете се, че вашите мебели могат да преминат през вратата!

7. Претрупвате стаята с мебели и интериорни аксесоари

Всеки интериорен дизайнер ще ви каже, че обзавеждането на спалнята ви отразява състоянието на духа. Същото се отнася и до останалите стаи в жилището ви. Стая, която е претрупана с маси за кафе, дивани, табуретки и друга мека мебел, хартиени кошници и всякакви мебели и аксесоари, може да ви накара да се чувствате като в затвор и стоейки в това помещение, да усещате умора и напрегнатост. Не забравайте да оставите достатъчно място за движение в стаята. Не се изкушавайте от идеята да запълните всяко празните пространство в помещението. Оставете стаята да “диша”. Така ще ви бъде много по-лесно да се отпуснете на спокойствие.

8. Не комбинирате цветовете

Цветовете в една стая не се изразява само в това каква боя  или какви тапети има по стените. Нюансите и багрите на обзавеждането и интериорните аксесоари до голяма степен влияят на настроението ви. Недайте да наблягате само на един основен цвят, дори да сте сигурни, че искате това да е основния тон на стаята. Добавете контрастни и синхронизиращи нюанси в цветовите схеми и няма да съжалявате. Има голям избор на цветови решения за различните помещения не само при тапетите, а най-вече по отношение на латекса и блажната боя. Във всеки магазин ще ви помогнат за точния нюанс, който искате, като имате възможност да го смесят на място или да го направите сами, у дома.

9. Лошо осветление

Всеки проект може да изглежда добре на тъмно, но какво се случва, когато включите светлините? Като изграждате вашите интериорни проекти, не забравяйте да вземете предвид една от най-важните характеристики на една стая – осветлението. Ще откриете, че то може както да поправи някоя малка грешка в обзавеждането, така и да провали и най-идейния проект. В осветлението се крие емоцията на стаята. Затова светлината в стаята не трябва да е твърде ярка, че ви заслепява, но в същото време твърде оскъдното осветление ще донесе мрачно усещане в помещението. За ваша радост има огромен избор на осветителни тела и ще ви е необходимо само малко проучване, докато намерите точните за вашия дом.

10. Избирате боята преди мебелите и тъканите

Както вече споменахме, цветовете са изключително тънък и важен момент при изграждането на интериорния дизайн. Затова не допускайте грешката да бързате. Не само, че боядисването отнема много време, но и то е един от най-малко подлежащите на промени интериорни елементи. Масата или диван могат да бъдат преместени лесно, но пребоядисването на цяла стая е по-различна история… Затова първо изберете мебелите и други аксесоари за интериора, след това вземете мостри от обзавеждането и килимите, за да може цветовете да са в максимален синхрон с тях. Ще е доста по-лесно да намерите точните нюанси, които да съответстват на мебелите и обзавеждането, отколкото да търсите точните мебели за боята, която сте харесали.

 

А в най-скоро време обещаваме да напишем и статия за материите и цветовете в дома ви, за да ви е по-лесно да направите този нелек избор!