С колко скача минималната заплата?

1
Добави коментар
kalinka_petrova
kalinka_petrova

С колко скача минималната заплата?

На този въпрос отговаря министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, който обобщи, че точната информация ще стане известна след април

Минималната работна заплата ще бъде повишена през 2013 г. Но с колко точно ще скочи минималното възнаграждение ще стане ясно едва в края на месец април. Това съобщи министърът на финансите и вицепремиер на България Симеон Дянков, цитиран от БЛИЦ.

Минималната работна заплата ще бъде повишена през 2013 г.

Изказването на финансовия министър по въпросите за увеличението на минималната работна заплата беше направено в Кърджали. Според Дянков, има доста голяма вероятност трудовото възнаграждение на бъде повишено над сегашното ниво от 310 лева.

Това изявление на министъра на финансите дойде след като стана ясно, че правителството вече обсъжда въвеждане на нови методи за изчисление на минималната работна заплата според индекса на инфлация, като се вземат предвид и други фактори.

Има консенсус между социалното и финансово министерство, които са склонни да приемат минималното трудово възнаграждение да бъде в размер до 55% от средната работна заплата за страната. По последни данни от Националния статистически институт, това са до 414 лева на месец.

Да припомним, че от 01 януари 2013 г. минималната работна заплата беше повишена с 20 лева и тя вече е с размер от 310 лева. Първоначалните намерения на правителството бяха всяка година минималната заплата да се повишава с по 20 лева, като прогнозните данни бяха до 2015 година тя да стане 350 лева. Но според настоящите разчети този размер може да бъде достигнат доста по-рано.

Калинка Петрова

сподели бутон

Чудеса.нет препоръчва и: