Най-скъпите градове за живеене през 2013 г. в света

1
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Токио и Осака оглавяват индексът на най-скъпите градове в света за живеене през 2013, познати позиции за японските мегаполиси, които традиционно доминират в списъка, изготвян два пъти годишно от The Economist.
Докладът за разходите на живот в световен мащаб поставя на върха на индекса японската столица след сравняване на повече от 400 цени сред 160 различни продукти и услуги, като храна, облекло, битови консумативи, наем, комунални услуги и развлекателни разходи.
От 1992 г. насам, с изключение на шест години, Токио е най-скъпият град в света за живеене, свален само от Цюрих, Париж и Осло.
Азиатските градове доминират в индекса, с 11 от най-скъпите градове в света идващи от изток и с осем, идващи от Европа.
Нещастното царуване на Токио в списъка междувременно идва въпреки спада на относителната цена на живот в Токио, който идва с японската дефлация, по-слабата йена и покачващите се цени на други места по света, се казва още в доклада.
Трябва да се отбележи, че австралийските градове също са се увеличили бързо по редиците поради икономическия растеж, произтичащата инфлация и колебанията на валутата, което ги прави по-скъпи за живеене.
Никой град от Северна Америка не е включен в топ 20 списъка.
Ето и 10-те най-скъпи за живеене градове за 2013 г. според The Economist:
1. Токио, Япония2. Осака, Япония3. Сидни, Австралия4. Осло, Норвегия5. Мелбърн, Австралия6. Сингапур, Сингапур7. Цюрих, Швейцария8. Париж, Франция9. Каракас, Венецуела10. Женева, Швейцария.
 
 
Източник: Luxuo
 
Стани наш фен във Facebook