Създадоха формулата на идеалната палачинка видяна 5095 коментари 1

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Математици от университета в Уулвърхемптън създадоха формулата на идеалната палачинка – 100 – [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)]/(S – E).

Веригата магазини Дебенхамс, която обяви формулата, съобщи, че тя ще елиминира завинаги от кухните палачинките, които са далеч от стандартите за качество, предаде БГНЕС.

„L е броят на бучките масло, а C е тяхната консистенция. F е броят на подхвърлянията, K е идеалната консистенция, а T е температурата на тигана. Идеалната температура на тигана отговаря на m, а S е времето, в което маслото трябва да престои преди готвенето. Е е времето, което сготвената палачинка трябва да престои преди да бъде изядена. Колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-добра е палачинката“, заяви говорителката на Дебенхамс Лизи Сингълтън.

Съвсем друг е въпросът обаче как формулата да бъде пренесена от хартията в тигана. Според изследване на Дебенхамс 86% от британските домакинства ще се наслаждават на палачинки днес, но само 14 на сто са уверени, че знаят как да ги сготвят. „Ако прибавите и правилния тиган за пържене, следването на формулата ще гарантира идеални палачинки във всеки дом. Опростявайки науката зад тази формула, нашите клиенти могат да имат идеалните палачинки тази вечер. Златните правила са да имате добър тиган на 377 градуса, нула бучки в сместа, да оставите маслото да престои 30 минути преди да го сготвите и да гарантирате, че палачинките ще бъдат изядени веднага. Това изглежда доста просто“, заяви говорителката.

Регионално изследване във Великобритания показа, че хората в Ливърпул и Бирмингам са най-неуверени в уменията си да приготвят палачинки, като само 4 на сто вярват, че могат да ги обръщат успешно. 23 на сто от жителите на Югоизточна Англия обаче са напълно уверени, че ще хванат успешно подхвърлената палачинка в тигана и ще се наслаждават триумфално на гозбата си тази вечер. Изследването установило още, че най-популярният пълнеж за палачинките е традиционната комбинация от лимон и захар, посочена от 56% от участниците в изследването.