Любовни рецепти за Свети Валентин

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Връзката между сексуалното желание и храната е стара почти колкото света. Историята познава много доказателства за това – Марк Антоний хранел с грозде Клеопатра, Джакомо Казанова похапвал скариди за полова потентност (и успял да съблазни монахиня) и Шекспир, който във „Веселите уиндзорки“ твърди, че картофите действат като афродизиак.

Терминът „афродизиак“ произлиза от името на гръцката богиня на красотата, любовта и сексуалното привличане Афродита. От чисто прагматична гледна точка някои храни носят славата си на афродизиаци само заради формата си или аромата си, докато други претендират за химична основа на техните „любовни“ възможности.

С кои храни можете да постигнете подобен забележителен ефект?

Стриди и скариди

Богати на цинк, съществен при подобряване на сексуалната потентност при мъжете (допълнителна хипотеза е, че по форма стридите наподобяват женски полов орган). Проучвания доказват, че скаридите и мидите съдържат D-аспартамова киселина и NMDA (N-метил- D-аспартат) съединения, които имат положителен ефект върху тестостерона и естрогена.

Шампанско

Попадайки в организма, то бързо се усвоява от кръвта и насища клетките на главния мозък с въглехидрати и алкохол. Това се отразява на мозъчните центрове, отговарящи за сексуалната възбуда. Напитката има разтоварващо действие и увеличава сексуалните фантазии.

Вино

Една – две чаши вино могат много сериозно да подпомогнат любовната прелюдия и да внесат силни емоции в нея. Виното ще ни кара да се отпуснем и ще стимулира сетивата ни

Ягоди

Супа от ягоди традиционно се е сервирала на младоженците през Средновековието. Ягодите, според сведенията, са били символ на Венера, богинята на любовта, вероятно заради формата на сърце, която имат и червения цвят. Днес – ягоди, залети със шоколад или консумирани с чаша шампанско, могат да бъдат добро забавление за двойките, не само защото са перфектни като размер да храниш любимия човек в устата.

Авокадо

Ацтеките наричали авокадовото дърво „дървото на тестисите“, тъй като плодовете му растяли по двойки и наподобявали тестиси. Афродизиачната слава на авокадото се дължи именно на въпросната прилика.

Банани

Освен фалическата форма на плода банан, цветовете на банановото дръвче също имат форма на фалос. Древно ислямско поверие гласи, че след като Адам и Ева биват победени от „Ябълката“, те се опитват да прикрият голотата си не със смокиново листо, а с листо от бананова палма. Освен че са много вкусни, бананите са богати на натрий и витамини от групата В, за които се смята, че са изключително важни при производството на сексуалните хормони.

Нар

В Мароко кората на нара се използва за засилване на възбудата. Магическата субстанция се консумира настъргана на много ситно и смесена със смачкани плодове на черница.

Папая

Освен прекрасен вкус папаята има и естрогенни свойства – тя съдържа химически съединения, действащи подобно на женския хормон естроген. В миналото вкусния плод се е използвал като средство за предизвикване на менструация и образуване на кърма, улесняване на раждането и увеличаване на сексуалното желание при жените.

Смокини

Когато разделите смокиня на две, тя случайно наподобява женски полов орган и затова някои хора намират за много еротично, ако мъж разцепи смокиня и я изяде пред партньорката си.

Аспержи

Аспержите се смятат за мощен афродизиак от ХVІІ век, когато много популярният английски лечител-билкар Николас Кулпепер започнал да ги предписва за възбуждане на половото желание. Има данни, че през ХІХ век младоженците са били „насилвани“ да ядат аспержи, за да е сигурно, че ще са способни да се справят през първата брачна нощ. Както при доста други афродизиаци, фалическата форма на този зеленчук е вероятно отчасти „отговорна“ за репутацията му.

Черен хайвер

Може да смятате, че е голям лукс, но черният хайвер е с изключително високо съдържание на цинк и фосфор, който стимулира производството на тестостерон и подпомага активността на нервните клетки, което може да направи човек по-чувствен. Ефектът, както изглежда, се усилва, когато се комбинира с водка.