Как да се предпазим от инфаркт?

8
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 662 пъти | добавена на 15.02.2013 г.

Според Европейската кардиологична асоциация рисковите фактори за сърдечен инфаркт са: артериална хипертония (високо кръвно налягане), съдържание на мазнини в кръвта (висок холестерол), повишени нива на кръвната захар (диабет) и тютюнопушене. Те се комбинират помежду си и колкото са повече при един човек, толкова по-голям е рискът от инфаркт. Затова хората, които имат установени промени, трябва да ги коригират до нормалните им стойности. Кръвното налягане не трябва да е по-високо от 140/85, холестерола 5,2 ммол/л и задължително отказване на цигарите. Лица с кръвни роднини, прекарали инфаркт, трябва да контролират тези показатели в организма от млада възраст. Много важно е това за мъжете. Преди 50 г. те са значително по-застрашени от инфаркт от жените. Отказването на цигарите е  задължително условие за предпазване от инфаркт. Тези които пушат само 1-4 цигари дневно имат два пъти по-голям риск, а 25 цигари го увеличава пет пъти. Само престоят в задимени помещения (пасивното пушене) увеличава риска. Друго важно условие е редовното движение и спортуване. Защото това намалява стреса и засилва устойчивостта на организма. Избягвайте заседналия начин на живот с туризъм, плуване и фитнес.

Снимка: Nutdanai Apikhomboonwaroot /  FreeDigitalPhotos.net

Много важно е да се изхвърлят от менюто животинските мазнини и алкохола. Когато диетата не е достатъчна, се предписват лекарства. Могат да се използват антиоксиданти, защото те влияят благоприятно върху сърдечния мускул. Повишеното кръвно налягане трябва да се контролира и поддържа с определените от кардиолога лекарства. За жените в менопауза е важно да знаят, че използването на заместителни хормони, назначени от гинеколог, намалява риска от инфаркт. Контролиране на рисковите фактори всяка година и спазване съветите на личния лекар и кардиолога със сигурност водят до намаляване възможностите на това заболяване.

Съвременното лечение на исхемична болест на сърцето включва и приемане на витамини. При изследване на 500 пациенти по време на шестмесечна терапия с фолиева киселина, витамин В12 и В6, се установило намаляване на хомоцистеина в кръвта, който е показател за риск от исхемична болест на сърцето.След прекаран сърдечен инфаркт, положителен резултат дава комбинацията от витамин А,С,Е. Особено ефективна по отношение на коронарната болест се явява комбинацията от диета, витамини и минерали. Само лекарите и диетолозите могат да определят най-подходящата схема за индивидуално лечение и хранене на пациента.  

Етикети

исхемична болест на сърцето, диабет, висок холестерол, артериална хипертония, високо кръвно налягане, тютюнопушене, ,