Какъв тип предприемач сте?

4
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Да откриеш какъв тип бизнес искаш да стартираш трудно може да се определи като наука. Към този въпрос обаче може да се подходи логично.

Всички предприемачи имат уникална история. И въпреки това, повечето от тях попадат в четири често срещани архетипа, пишат авторите на списание Entrepreneur. Защо това има значение? Когато си наясно какви са истинските ти силни черти и слабости е по-вероятно да оцелееш в напрегнатата бизнес среда, смятат те. И изброяват четирите най-чести рамки, в които предприемачите се вписват, според Джо Ейбрахам. Той ги посочва в сайта си. Неформалната му класификация вече се използва в няколко уеб платформи за предприемачи, включително StartupAmerica и CoFoundersLab. Профилите са следните:

1. Човекът, които строи света. Този тип предприемачи са абсолютните играчи на шах в бизнеса. Винаги се стараят да бъдат две или три крачки напред от конкуренцията. Често са описвани като фокусирани личности, студени, силно мотивирани, пресметливи, безмилостни. Мнозина сочат Доналд Тръмп като въплъщение на тази категория.

2. Опортюнистът. Това е спекулативната страна на предприемача във всички нас. Част е от желанието човек да бъде на правилното място в правилното време, за да направи колкото е възможно повече пари. В случай, че имате желание да скочите в сделките с висок риск, в които бързо могат да се печелят повече пари като бизнеса с недвижими имоти или борсовата търговия, във вас надделява  опортюнистът.

3. Специалистът. Този тип предприемач ще навлезе в една индустрия и ще остане в нея 15 до 30 години. Той е тесният специалист. Човекът, изградил силна експертиза. Въпреки опита си обаче често този вид хора се борят да се отличат в пренаселения пазар от модерни конкуренти. Най-често това са хора, стартирали бизнес в областта на графичния дизайн и архитектурата, компютрите и информационните технологии, счетоводството или юридическите услуги.

4. Иноваторът. Най-често служителите му могат да го открият в „лабораторията“ на бизнеса. Там, където се измислят нови идеи, рецепти, концепции, системи на продукти, които пък от своя страна могат да прераснат в много бизнеси. Предизвикателството пред него е свързано със способността му да се фокусира върху реалността на бизнеса и възможностите на настоящите продукти. Мнозина сред иноваторите, например американеца Дийн Кеймън, все още се борят за голям бизнес успех, въпреки че притежават стотици патенти на устройства.