Японски художник зарина Версай с дървени щайги

1
Добави коментар
yApple

от GreenTech.bg на 17/02/2013

Японският художник Тадаши Кавамата е подредил 5000 дървени щайги и ги е оформил като спускащ се „водопад“ от покрива на една от сградите в двореца Версай във Франция. Наречена “Gandamaison”, тази временна инсталация е направена от щайги от плодове и зеленчуци, дарени от магазините и пазари в областта. Странният монтаж от щайги създава контраст с класическата архитектура на Версай.

Тадаши Кавамата е известен по целия свят със своите специфични временни инсталации, правени от рециклирани материали, например от стари дървени столове и др. За гигантската инсталация „Gandamaison“ лудият художник от Хокайдо е работил заедно с осем студенти и преподаватели от Националното училище по архитектура.

Щайгите от инсталацията „Gandamaison“ са фиксирани с крепежни елементи, въжета и мрежи, създайки разпилян вид, който улавя окото.

Всеки може да тълкува това съвременно изкуство по свой начин – като намек за това как засипваме красивите неща от историята с отпадъци, за рециклирането и т.н.

Странните творения на Кавамата биват незабавно разглобени след края на изложбите, в които се представят, оставяйки следи от себе си само във вид на снимки, видео и спомени.

Публикувано в Общество