Учените „на прага“ да открият тъмната материя

3
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

3D карта на разпределението на тъмната материя в широк мащаб, съставена от NASA и ESA (кликни за по-голяма версия). Снимка: NASA/ESA/Richard Massey

Физици смятат, че скоро ще открият мистериозната невидима тъмна материя, на която се падат 23% от състава на Вселената, съобщи Франс прес. На материята, която ни е позната и реално можем да детектираме, учените отдават едва 5%. 

„Развълнувани сме, защото смятаме, че сме на прага на голямо откритие“, заяви директорът на Института по космологична физика Кавли в Чикагския университет Майкъл Търнър на конференцията на Американската асоциация за напредък в науката в Бостън.

„От космологична гледна точка, сега знаем, че мистериозната тъмна материя ‘споява’ нашата галактика и останалата част от Вселената. Интригуващото в тази космологична перспектива е, че разполагаме със солидни доказателства, че тъмната материя е сформирана от нещо ново… няма частица в Стандартния модел, която да отговаря за тъмната материя“, заяви директорът.

Потайната материя вероятно е съставена от екзотични частици, известни като слабо взаимодействащи масивни частици. Наречени са така, защото почти не взаимодействат с познатата ни материя.

Физиците възлагат надежди на редица експерименти, за да открият „подписа“ им. Подобен експеримент се извършва от 18 месеца с Алфа магнитния спектрометър на борда на Международната Космическа Станция, за да се уловят гама лъчи, които са резултат от сблъсъка между частици тъмна материя.

Първите резултати ще бъдат публикувани след две-три седмици, заяви Нобеловият лауреат за физика от Масачузетския технологичен институт Самюъл Тинг. Той обаче отказа да даде повече подробности, допълвайки само, че дълго чаканите резултати ще дадат по-добра представа за естеството на тъмната материя.

Друг инструмент за индиректно откриване е създадената на Южния полюс обсерватория за неутрино. Според физици от обсерваторията тези субатомни частици възникват при преминаването на тъмна материя през Слънцето и взаимодействието им с протони. Учените разчитат и на Големия адронен колайдер – най-големия ускорител на частици в света, в ЦЕРН, близо до Женева. Той би трябвало да позволи чрез разбиване на електрони, кварки и неутрино да се открие тъмната материя.

„Частиците тъмна материя са с много голяма маса“, поясни експертката по физика от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена Мария Спиропулу. „Въпросът в действителност се свежда до това да разберем защо енергията на тъмната материя е 6 пъти по-голяма от тази на обикновената материя“, отбеляза Лайза Рандал от Харвардския университет.

Освен 5 процента видима материя и 23 процента тъмна материя, сформиращи Вселената, останалите 72 процента се отдават на тъмната енергия, която е свързана с ускореното разширяване на Вселената. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!