„Салон на изкуствата 11+“ в детска градина

1
Добави коментар
nikolai.peshev.50
nikolai.peshev.50

„Салон на изкуствата 11+“ бе открит на 18.02.2013 в ОДЗ 11 „Детски свят“, Варна. 11 + 1 картини на дълго чакания от децата „истински художник“ Явор Витанов одухотвориха фоайето и поставиха началото на проекта „Салон на изкуствата 11+ в детска градина“. Целта му е да срещне децата от градината с различни изкуства, както и да провокира родителите им да разпознават и да развиват творческите заложби на наследниците си.
Откриването на Салона 11+ и на изложбата почетоха представители на Община Варна, кметството на район „Владислав Варненчик”, Народно читалище “П. Р. Славейков”, Родителското настоятелство при детската градина, родители, деца и учители…

Успех на стартиращия проект и на вдъхновения екип, оглавяван от г-жа Пенка Генадиева – учител в детската градина и роден художник, пожела директорката г-жа Никифорова, младата изкуствоведка Ирена Димитрова представи художника, а децата от групите „Буратино” и „Златна рибка” пяха, танцуваха… Цветна песен за дъгата, стихче-две за …, танц на куклата от балеринката Бетинка предизвикаха усмивките на гостите и на художника Явор Витанов, разбира се.
Истинската радост настана обаче, когато децата вдигнаха бариерата на условностите и заобиколиха художника. За да го докоснат, да го помилват, да го попитат … – ходил ли е на детска градина, с какви боички рисува, как се става художник… За да споделят, че могат да рисуват човек, че най-много обичат флумастерите, че на някого се … клатят 2 зъбчета:)))

После пяха, рецитираха в хор „Бяла спретната къщурка“, бъбриха с грейнали очи кои картини харесват най-много: Зимната, Със старите къщи, Морето, Слънчогледите… И „Ръчичката“, възкликна весела мъничка, и посочи една от детските рисунки, подредени в дъното на коридора…

Останаха неказани думи, незададени въпроси… Деца и учители, родители ще подготвят с нетърпение следваща среща. Знаят вече какво е „истински художник“, колко лесно и интересно се говори с него … А художникът знае, че има нови почитатели и бъдещи последователи. И с радост, вярваме, ще сподели нови картини и преживявания!

Това е началото. „Салон на изкуствата 11+“ отвори врати за музиката, поезията, театъра… Всеки месец и за всички деца – нови срещи, нови ценности, нови приятели. За да растат нови творци и подготвени верни ценители на най-човешкото у хората – творенията на таланта и на духа.
ОДЗ 11 „Детски свят”, Варна
18.02.2013