Неподправената България | Sunshine.bg

32
Добави коментар
yurix
yurix

Често в интернет можете да срещнете статии със заглавие – “10-те най- популярни места в България” или “Най-посещаваните туристически обекта у нас”. В тази статия съм подбрала за вас няколко уникално красиви маршрута у нас, които не попадат в тези списъци. Там няма са срещнете много туристи, а ако има такива, те ще бъдат от “готините” и вероятно  няма да са българи Локациите са разнообразни – от прекрасното ни Черноморие през китните балкански градчета до хижите, високо в планината. Тези места участват в голям брой чуждоезични пътеписи, където странстващи пътешественици описват възхищението си от природната красота на България. Без да се колебаете можете да ги включете в следващата си отпуска или да заведете там приятелите си от чужбина. Те със сигурност ще оценят това, защото ще видят България такава каквато е, а не изкуствените, препълнени курорти, които могат да бъдат видени по цял свят.

Пътуването до местата, които съм описала в тази статия не би било трудно, защото със сигурност поне 2 от тях се намират близо до мястото където живееш. Освен за еднодневни екскурзии дестинациите са изключително подходящи за чужденци, които искат да видят истинското, неподправено лице на нашата страна. За това, ако скоро на гости ще ти идват приятели от чужбина можеш да ги зарадваш с екскурзия за един или повече дни, като задължително включиш и посещението на някоя традиционна българска кръчма по пътя. Местата за нощувка по тези места не са никак скъпи, защото често са хижи или къщи за гости.  Единственото, което ти трябва е почивен ден, весела компания и транспорт, най-добре личен автомобил. Ако, обаче не разполагаш с такъв можеш да се възползваш от услугите на компаниите за коли под наем у нас. Една от най-популярните фирми за  рентакар е “Top Rent a Car” с офиси в цялата страна. Служителите са отвзивчиви и   разбрани и нито ти, нито чуждестранните ти приятели бихте имали проблеми.

Крапец и Дуранкулашкото Езеро

 

Крапец е рибарско селище, което се намира близо до международния път, пресичащ цялото ни крайбрежие. Въпреки това, селцето е запазило спокойствието и е останало далеч от наплива на туристите в близките курорти – Златни Пясъци и Албена. Разположен на 10 км. от Шабла и на 90 км. от Варна, Крапец продължава да бъде едно от малко незасегнатите места по нашето Черноморие. Местността около селището е известна с дългата плажна ивица и огромното разнообразие от птици, които гнездят и зимуват наоколо. В околностите на селото има обширни житни ниви, зеленчукови насаждения и езера – природни резервати.

Дуранкулашкото езеро е любимо място на много риболовци  с изобилието си от бяла риба, шаран, сом, платика, каракуда , раци и дори змиорка. На големия остров в езерото се намира храмът на Кибела – един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около две хиляди и петстотин години. В съседство са намерени и останките на най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5250 – 3800 пр.н.е. Всички археологически находки се съхраняват в Историческия музей в град Добрич.

Шкорпиловци и Камчийски пасъци

Шкорпиловци е друго приятно местенце по нашето Черноморие, което дори през летните месеци остава незаселено от туристите.  Почивката в Шкорпиловци е възможно най-нискобюджетна от цялото Черноморие, а обстановката е много подходящо за лятна почивка с деца. В самото село си има всичко – ресторантчета с прекрасна рибена чорба, барове, лятно кино, сърф и кайт училище. Плажната ивица е най-голямата в България – 12 км, макар че административно в границите на общината е само 8.5 км. от тях. Големината на плажната ивица осигурява много незаети пространства, а бреговата линия е права, което е предпоставка и за вълни при северни и североизточни ветрове. Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт. Тук се намира и резервата “Камчийски пясъци”.

По плажа и в гората около Шкорпиловци могат да бъдат открити много места за разпъване на палатки и къмпингуване. През летните месеци ентусиасти от близките градове организират различни музикални мероприятия, които понякога траят по 2-3 дни. Маршрутите до Шкорпиловци и Камчия са много подходящи  за разнообразяване на лятната почивка в близките градове. Така например, маршрута Варна – Шкорпиловци е много популярен сред местните, защото разстоянието помежду им е само 43 км, а пътят е много приятен и красив.

Съвет: Когато следващия път отидеш във Варна не се колебай да си вземеш скутер под наем и да прекараш един, а защо не и повече незабравими дни на плажа.

 Синеморец, Резово, Силистар

Сименорец е малко селце, разположени в южната част на нашето Черноморие. Отдалечено от населените южни курорти, селището си остава прекрасно място за почивка през лятото. В течение на годините обаче популярността на района се покачва. За това не ви съветвам да ходите там в пиковите месеци, когато всичко живо отива по морето. Според мен дните в началото на юни и септември са най подходящи за посещение на тези места.

В северната част на Синеморец е разположено устието на река Велека, пред което има широк залив. Мястото е изключително красиво и интересно защото от едната страна на плажа се намира бурното море, а от другата реката. Можеш да се къпеш ту в солена, ту в сладка вода, а мястото където реката се влива в морето може да се превърне в страхотен аквапарк. Североизточно от селото се намират заливът “Свети Ани“, където има рибарски пристан, и скалистата местност „Корабите“, за която има легенда, че там някога са разбивали старите и ненужни кораби.

Резово е най-южното село на Черноморието, от чийто брегове се вижда нашата южна съседка – Турция.

Територията южно от Синеморец до село Резово представлява защитена местност „Силистар“, с дължина 11 км. През лятото разходката по брега между тези две села може да бъде изключително приятна, стига да не е през най-горещите часове на деня, когато слънцето е най-силно.  Разбира се, ако не ти се ходи, защото си изморен от цял ден лежане на слънце, можеш да отскочиш до Резово с колата си. Наистина е много близо. Страхотен пътепис със снимки, направени по маршрута може да видиш >>> ТУК <<<

 Шумен, паметника “Създатели на Българската Държава”, Мадарския Конник

Ако на връщане от лятната си почивката по северното Черноморие пътуваш с кола, задължително трябва да се отбиеш до две интересни забележителности. Едната от тях е Мадарския конник до село Мадара. Ако се движиш от Варна към София с кола, най-удобният път, по който да минеш е през отбивката за Каспичан от магистралата. За Мадарския конник съществуват много легенди. Най-интересните от тях , можеш да видиш >>> ТУК <<<

На около 25 км. от Мадара се намира паметника “Създатели на Българската Държава”, който се намира на 6 км от град Шумен, на 450 м надморска височина. Разположен е на хълма Илчов баир на територията на природен парк Шуменско плато. Местността около паметника е приятна за разходка и пикник през топлите дни.

Жеравна, Карандила

Жеравна е малко село, архитектурен резерват, разположено в източна Стара планина. В селото са запазени над 200 дървени къщи, строени преди и по време на Възраждането. Някои от тях са доста по-стари от Съединените щати… Атмосферата на селцето е неповторима, все едно те отнася назад в миналото и ти показва най-доброто от него. Жеравна се намира на удобно за пътуване място, само на 32 км от “Петолъчката” на пътя София-Бургас. Пътищата са в много добро състояние, а през зимата редовно се почистват от снега (когато има такъв). Мекият зимен климат изключва възможността за блокиране на транспорта за повече от 24 часа. Разстоянията до Сливен, Бургас, Варна и София са съответно 48, 110, 184 и 333 км. Ако по време на пътуването си с кола из България видиш табела, на която пише “Жеравна”, не се колебай да отбиеш, със сигурност ще останеш възхитен от видяното.

Ако продължиш пътешествието по криволичещия път на юг от Жеравна след около 50 км. ще имаш възможността да видиш още  едно място с неповторими природни пейзажи, а именно Карандила, местност разположена в северната част на град Сливен. Мястото е приятно за бягство през уикенда, когато хората от близките градчета яхват скутерите, колелата или автомобилите си и отиват да се полюбуват на красивите местности, да обхождат планински маршрути или да практикуват пешеходен туризъм, както и всякакви други спортове.

Ще се радвам ако споделите мнението и впечатлението си за описаните в статията маршрути.

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Дестинации, Европа, Любопитно |
Етикети: България, Топ 10 |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.