Влезте в „Клопката на вуду“

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Ако искате малко да се откъснете от ежедневието, една добра книга винаги е вариант.

За любителите на трилъра и заплетените истории на книжния пазар излиза романа „В клопката на вуду“ от Ник Стоун.

Книгата се състои от две части, чието действие се развива съответно в Маями и Куба през 2008 година, по време на избирането на Барак Обама за президент.  Изд. „Ентусиаст“

Авторът не само изгражда заплетена криминална история с множество изненади, но вплита и реални исторически събития и малко известни факти от отношенията между Куба и САЩ.

Среща ни с герои, много от които имат тъмно минало и собствени тайни цели. Непрекъснато се случва нещо неочаквано, действието върви бързо, описанията на Маями, Хавана и провинциална Куба са представени много увлекателно, придружени от случки от миналото (голяма част от тях са свързани с нелегални организации, черния пазар на стоки в Куба, кубинската тайна полиция и др.).

Главният герой е бившият полицай Макс Мингъс, който работи от години като частен детектив. Основното му занимание е да следи заподозрени в изневяра съпруги. Поредният случай, с който се заема обаче, се оказва мистериозна измама.

В същото време някогашният началник на Макс – Елдън Бърнс – заместник-директор на полицейското управление в Маями в най-смутните за града времена през 70-те и 80-те години и известен сред служителите си като корумпирано ченге и с невинаги законните си методи на действие – е убит, както изглежда в ритуална екзекуция.

Бившият партньор на Макс и негов най-добър приятел Джо Листън го моли за помощ в разследването на убийството на Бърнс.

Така те се добират до Соломон Букман. Той използва вуду, черна магия и крайно насилие, за да контролира хората си и да държи в страх всеки, който е чувал името му. Практикува човешко жертвоприношение.

Зомбира враговете си с отвари и хипноза и ги използва като убийци-самоубийци за собствени цели. Някои казват, че той е земното въплъщение на барон Самеди, вуду богът на смъртта, за други е въплъщение на дявола.

Запознайте се с неговото възмездие: за частния детектив Макс Мингъс Букман е причината за немислима лична трагедия и професионално мъчение. И когато той разкрива заплетената паяжина от смърт и измама, простираща се от Маями до зловещите кубински гета, вуду клопката на Букман ще щракне пак.

Ник Стоун отделя три години за проучвания и писане на „В клопката на вуду“. Краят на книгата е неочакван, заплетен и странен. Нищо не е това, което изглежда.

Ник Стоун е роден в Кеймбридж през 1966 г. Баща му е шотландец, а майка му е от Хаити, където прекарва част от ранното си детство със своите баба и дядо. През 1970 г. се завръща във Великобритания, за да завърши образованието си. По-късно посещава отново Хаити. Там се развива действието в първия му роман. „В клопката на вуду“ е третата книга на автора.