А на Острова кабинетът дава 37 млн. лири за зарядни станции за електромобили

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

от GreenTech.bg на 21/02/2013

Британското правителство представи план за финансиране в размер на 37 милиона лири (ок. 42,3 млн. евро), за да помогне за тоинсталиране на хиляди зарядни устройства за електрически автомобили в домове, гари, по протежение на пътищата – на територията на цялата страна.

Парите ще покриват до три четвърти от разходите за монтиране на нови точки за зареждане. Финансирането идва от фонд на стойност 400 млн. лири, които правителството възнамерява да похарчи до 2015 г., за да увеличи навлизането на на автомобили с ниски въглеродни емисии.

Министърът на транспорта Патрик МакЛафлин каза, че схемата „подчертава ангажимента на правителството да гарантира, че Великобритания е световен лидер в производството на електрически автомобили“.

„Презареждаемите електрически превозни средства могат да помогнат на потребителите, предлагайки по-добро преживяване и по-ниски експлоатационни разходи“, добави той. „Те могат да помогнат на околната среда чрез намаляване на замърсяването и най-важното от всичко е, че могат да помогнат на британската икономика – чрез създаване на квалифицирани работни места за производство в един пазар, който неизбежно ще расте“.

Пълният пакет включва до 13,5 млн. лири за собствениците на жилища, които искат да инсталират вътрешна зарядна система, до 11 млн. лири за местните власти за покриване на улиците с точки за зареждане за гражданите и за точки за бързо зареждане по протежение на пътищата,  както и 9 млн. лири за железопътните оператори фонд зарядни устройства при гарите.

Допълнителни 3 млн. лири са заделени за зарядни станции на територията на публични институции. Правителството също така се ангажира да преразгледа въпроса дали институциите следва да бъдат задължени да купуват нискоемисийни автомобили при търговете си.

В момента на територията на Великобритания има само около 7500 обществени точки за зареждане на електромобили чрез набор от публични и частни мрежи за зареждане.

Публикувано в Коли