Проф. Боян Дуранкев: Масова паника може да разклати стабилността на лева и банките

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

По мек служебен кабинет ще предизвика остра финансова криза, прогнозира известният икономист и главен секретар на УНСС

 

Интервю на Стойко Стоянов

– Проф. Дуранкев, какво наследство оставя правителството на ГЕРБ, след подадената оставка?

– Във финансово, икономическо и социално отношение ситуация общо взето е тежка. Но все пак трябва да признаем, че подаването на оставка става в една относителна макроикономическа финансова стабилност. Функционират нормално и основните институции. Но ако погледнем по-детайлно от социална гледна точка, България си остава на последно място в ЕС както по доходи, така и по качество на здравеопазване, образование, култура. Изключително тежко е състоянието и в други важни сектори. Големи са проблемите в реалната икономика. Не бяха решени някои от основните задачи – най-важната, която свали до някъде това управление е, че държавата през този мандат не можа да пребори монополите. Всъщност монополите пребориха  държавата и гражданите. Вече се вижда, че не само някои сметки в електроразпределителните дружества са били завишени. На базата на фиктивни разходи и високи възнаграждения в тези монополи, всички сметки на гражданите са били надписани. Лошо е наследството на ГЕРБ  в социалната сфера. Като наследник на Тройната коалиция, партията на Борисов не промени нищо от основните данъци, не премахна данъка за най-бедните, остави плоския Станишевски данък и не промени, въпреки че обещаваше, ДДС върху някои групи стоки. Не успяха да се преборят и да постигнат добри резултати и при експлоатацията на природните богатства и националните ресурси. Тук можем да прибавим и проблема с опазването на околната среда. Продължи се политиката на застрояване навсякъде и на всяка цена, а тези, които трябваше да бъдат изчистени и разгонени, които ползваха незаконно природни блага и богатства не бяха санкционирани. Общо взето ГЕРБ може да се приема като едно по-лошо продължение на политиката на Тройната коалиция, без оригинални решения и без решаване на основните проблеми на социално- икономическото развитие на страната. Тази политика попречи България да се превърне в средноевропейска страна.

– Има ли опасност, след икономическата криза, с която ГЕРБ се провали, да ни изненада и финансова криза?

– Пазарите винаги реагират негативно при предсрочно падане на правителство, независимо дали е българско, италианското или китайското. Нормално е да се очакват определени сътресения, акциите на българските компании ще се търгуват на по-ниски нива и ако служебното правителство не работи добре, възможно е да се стигне до проблем с фискалния резерв. Напълно е възможно при едно по-меко служебно правителство и при по-голям хаос в държавата част от бизнеса  да спре плащания към  бюджета, а разходите на държавата продължават. При по-меко служебно правителство е възможно да се стигне до остра финансова криза, което означава, че един по-твърд кабинет, който няма да се съсредоточава само върху провеждането на предсрочни избори, ще може да продължи политиката в рамките на закона, без да се променя държавният бюджет, но горе-долу да осигури нормален преход към следващото правителство.

– Създава се психоза сред гражданите, обръщат левове в долари и евро, има ли опасност за стабилността на националната валута?

– Напълно нормално е хората да реагират така, защото не знаят какво се случва, каква е точно финансовата ситуация. Както грипът без да го желаем ни пипва и поразява, и трябва да се лекуваме дълго от него, по същият начин и паниката и тревогата, че левът и банките няма да останат стабилни през този период естествено притесняват хората. Най-опасното обаче е, ако паниката  се превърне в масова, защото наистина може да събори и финансовата дисциплина, и някои от финансовите институции. Практиката е винаги такава – когато една финансова институция рухне, другите я следват бързо по нейните стъпки.

– Към какъв икономически модел трябва да се придържа предстоящият временен кабинет?

– Тъй като президентът е човекът, който предлага и възлага основните задачи на служебния кабинет, той обяви вече, че започва още от днес да подготвя това правителство с легитимното участие на протестиращите граждани. Очевидно е , че той ще даде тесни права и тесни ресурси на временното правителство. Основната им задача ще бъде провеждане на парламентарните избори, колкото може по-бързо и по-добре, и опазване на макроикономическата финансова стабилност. Няма друго важно нещо, което може да се направи. Едно служебно правителство трудно  ще се пребори с монополите, трудно ще промени и лихвения процент, трудно ще опази и природните богатства. Така, че ще бъдем във втория етап на прехода, втори преходен период, макар и кратък предстои на България след 1990 г. 

– Какви хора трябва да влезнат в следващото временно правителство, разполагаме ли с експерти?

– Кабинетът се определя на база на конституцията, така че е напълно възможно първото правителство да е отново на ГЕРБ. Второ, БСП  също може да състави правителство, а третото палиативно решение е президентът да определи служебно правителство, като го възложи на някои от другите политически партии в парламента. Според мен много вероятно е ГЕРБ изненадващо да състави ново правителство. Възможно е, тъй като при тази партия днес е едно, а утре е съвсем друго. Това е традиция в поведението на ГЕРБ.

– До колко са реални идеите за национализация на някои от монополите?

– Ако става дума за така наречените естествени монополи, в огромната част от европейските страни и в света те са собственост на държавата, но под плътен обществен контрол. Ако се премине към държавна собственост в ЕРП-тата, това означава, че е необходимо да се извърши обратно изкупуване на мажоритарните дялове от тези, които в момента са се формирали като монополи. Но това не може да е предмет на служебното правителство, а ще се решава от следващия, ако има такъв редовен парламент и кабинет. Но е напълно възможно да се намалят всичките сметки. Това не трябва да се тълкува като нещо невероятно. Преди всички вярваха, че частната собственост означава почтеност, честност и точност на сметките, но ето че частната собственост, на първо място, означава стабилни печалби и след това честност и морал. Така че напълно естествено и  нормално е да се премине към обобществяване на естествените монополи.

– Има ли опасност от гръцки вариант за България?

– Скоро няма да стигнем по доходи гърците, така че такава опасност за нас няма. Гръцки вариант не се очертава и за нас, съвсем различни са условията, при които възникна кризата на съседите и при които сега се появиха нашите проблеми. Ние ще си изживеем този икономически и социален грип, от който сме се разболели сами. Ще трябва сами да понесем тежестите на следващия преход.