И студентите на протест, искат реформи в образованието

3
Добави коментар
dominika
dominika

Градът
  Пловдив

И студентите на протест, искат реформи в образованието

PlovdivWeek на 22/02/2013, 13:39

Снимка: Интернет

Студентите също се вдигат на протест

И студентите в Пловдив се събират на протест. Шествието ще тръгне от Ректората на ПУ на 24-ти февруари от 10 часа, след което ще се присъедини към другия голям протест, който започва от 11 часа пред Централна поща.

Ето и цялото изказване на председателите на 8-те университета на Пловдив:

Уважаеми колеги,

студентите на град Пловдив организират протест в нашия град, с цел да подкрепят мирните протести срещу монополите и по-голямото и активно гражданско участие в управлението на страната и да изразят своята позиция и искания за политика, насочена към студентите и младите хора на България.

„Неведнъж в демократичната история на България студентите сме били онези, които водят към промяна. Борбеният дух и младежки ентусиазъм, с които сме заредени, ни дават основание да смятаме, че и този път ще сме носители на същата. Днес заставаме с ясна позиция и идеи, които сме готови да отстояваме на всяка цена.“

1. Подкрепяме мирните граждански протести срещу монополите и за по-голямо и активно гражданско участие в управлението на страната, като взимаме дейно участие в тяхната организация и провеждане.

2. Осъждаме всички форми на агресия и насилие срещу протестиращите и всякакви опити за провокация на такова, без значение от естеството на провокаторите.

3. Искаме промени, реформи, модернизация, по-високо качество и контрол във висшето образование, по-задълбочено сътрудничество с бизнеса и научните среди.

4. Обявяваме се против вдигането на таксите за обучение.

5. Настояваме за широко младежко гражданско участие и граждански контрол във всички форми на упражняване на законодателната и изпълнителна власт в страната!

6. Наша цел е засилване ролята на студентските съвети при управлението на висшите училища чрез увеличение на студентското представителство в колективните органи за управление на 30%.

Тагове:
градът
пловдив
студенти
протест
реформи
образование