История на Roxette

2
Добави коментар
UlanBator
UlanBator

Roxette

Роксет са поп-рок дует от Халмщад, Швеция, който за известно време в началото на 90-те години е сред водещите по продажби и известност групи.

Биография

Когато Per Gessle (Пер Гесле) и Marie Fredriksson (Мари Фридриксон) се събират официално като Roxette, и двамата са утвърдени изпълнители в Швеция. Срещата се през 1979г. като членове на различни групи. През годините те често участват заедно на местни музикални събития – Marie от MaMas Barn, Gessle – от известната Gyllene Tider. През 1981г. Fredriksson пее за първи път с Gyllene Tider на сцена, следкоето е включена като бек вокал за албум на шведски на групата и за соло албум на Gessle – съответно през 1982г. и 1983г.

Докато работи по своя първи соло албум, Fredriksson продължава да изпълнява бек вокали за следващия албум на Gyllene Tider – The Heartland Cafе, който много от феновете считат за първия продукт на Roxette. Този първи англоезичен проект е резултат от интереса, проявен от американската компания Capitol Records, която е съдружник на EMI – звукозаписната компания на групата на Gessle – Gyllene Tider.

Въпреки че Gessle има само една написана песен на английски, изпълнена от бившата членка на ABBA – Frida, и базирана на стихотворение от Dorothy Parker. Capitol взимат шест от парчетата в албума и издават дългозаписен албум в САЩ с името Heartland, като обаче настояват групата да смени името си. Gessle и другите от групата се спират на заглавието на песен на Dr.Feelgood от 1975г. – Roxette.

Roxette – It Must Have Been Love (Превод)

Следва издаването на няколко соло албума на почти всеки от членовете на Roxette, но никой от тях няма сериозен успех.

По съвет на общата им звукозаписна компания, Fredriksson и Gessle записват сингъл на английски език – Neverending Love, който излиза през 1985г. и се класира в шведския Топ 10. Скоро те записват и цял албум на английски, в който влизат песни, предвиждани за третия соло албум на Gessle. Албумът се казва Pearls of Passion носи страхотен успех на Roxette в Швеция. През 1987г. Fredriksson издава третия си соло албум, а в края на годината излиза It Must Have Been Love (Christmas For the Broken Hearted), която е обвързана с коледните празници и поддържа името на групата живо по европейските радиостанции, докато Gessle и Fredriksson подготвят следващия албум. В излезлия през октомври 1988г. Look Sharp! е взето решение да се подчертае гласа на Fredriksson – с песни като Chances и Dressed For Success в началото на албума.

След последната по шведските радиа се появавява сингъла The Look – с подчертано звучене на синтезатори и китара, както и езотеричен текст, изпълнен от Gessle. Тя достига първо място в Billboard Hot 100 на 8-ми април 1988г. и остава там за седмица. Скоро след започналото им американско турне, групата прави песента Listen to Your Heart, която получава сериозен слушателски интерес, въпреки че е много различна от електронното звучене на The Look. Тя прекарва една седмица на първо място в Billboard Hot 100 през 1989г.

За филма Pretty Woman Roxette ремиксират It Must Have Been Love и песента е включена в саундтрак на филма, за което става два пъти платинена и прекарва две седмици под номер едно в Hot 100.

Въпреки успеха на следващите албуми в Швеция – Joyride и Fading Like A Flower(Every Time You Leave), славата на Roxette в Америка започва да затихва и следващите им сингли не успяват да прескочат номер 30 в Топ 100. Дългогодишните фенове на групата също усещат, че тя не може да се състезава в променящите се музикални тенденции.

Следва опит за рязка промяна в стила на Roxette, който е приет като сериозен устрем надолу от критиката. Въпреки това албумът Crash! Boom! Bang! е продаден в над 1 милион копия и е определен за един от най-успешните на групата в САЩ.
През 1998г. Gessle и Fredriksson се събират и правят нов албум – Have A Nice Day. В Европа той има успех и връща групата в топ класациите на Швеция. Следват Room Service и Mazarin, като последният стига първо място в шведските класации и е оценен на пет пъти платинен. През 2004г. Gessle и групата Gyllene Tider правят турне по случай 25-та годишнина от създаването си, като то се превръща в най-голямото в Европа за годината.

Междувременно, през 2002г. Fredriksson е оперирана успешно от тумор в мозъка. Случилото се става повод за албума й The Change, който има подчертано блус и меланхолно звучене. Албумът достига първо място в шведските класации с над 30 000 копия, продадени само в първата си седмица.

През 2005г. Gessle и Fredriksson се появяват заедно на връчването на наградите на Broadcast Music Incorporated в Лондон. Gessle получава награда за It Must Have Been Love, която до 2005г. е завъртяна над 4 милиона пъти по американските радиостанции. Събитието е първата публична поява заедно на Gessle и Fredriksson от времето преди нейната операция. На въпрос на медиите дали се очаква събиране на Roxette, Gessle отговаря: “Все още не сме решили. Няма затворени врати… все още сме млади.”

СНИМКИ