Оскаровите прогнози на Филмче.нет за 2013-та

1
Добави коментар
stoyan83
stoyan83

За да предскажеш успешно победителите в оскаровата вечер, не е нужно да имаш свръх естествени способности. Трябва просто да се опиташ да мислиш като средностатистическия член на академията: бял мъж, с побеляла коса, който цени традициите и не се трогва от нови идеи. Този подход обичайно осигурява около 80% успеваемост в традиционните ми оскарови прогнози ;).

Филм на годината: „Арго”

В най-важната категория се състезават девет заглавия, но всъщност претендентите са само два: „Арго” на Бен Афлек и „Линкълн” на Стивън Спилбърг. В сезона на наградите обаче „Арго” излезе с две гърди напред. Той спечели Златен глобус, отличие от BAFTA и признание на няколко гилдии на критиците в САЩ. Пък и проектът на Бен Афлек се цели право в сърцето на Академията. Първо, връща се назад в историята, второ, създаден е по действителен случай. Дотук качествата пасват и на „Линкълн”, но лентата на Спилбърг не успя да докосне едновременно и зрителите, и критиците. А и по никакъв начин не представя магията на киното, която спасява животи и заслепява бунтовници от третия свят. Така по всяка вероятност „Арго” ще се окаже първият филм след “Driving Miss Daisy”, който ще си спечели най-важния Оскар – без да има номинация в категорията за режисьор (Александра филмс / Warner Bros.).

Много хора допускат, че и „Дневниците на оптимиста” има шанс да получи статуетката на вечерта. Липсата на биографична основа и твърде натрапчивият комедиен заряд във филма едва ли ще трогнат Академията.

Най-добър актьор: Даниъл Дей-Луис – „Линкълн”

Това е една от сигурните победи. Статуетката е била надписана още след новината, че Даниъл Дей-Луис ще изиграе американския президент, премахнал робството, във филм на Спилбърг. За справка: Даниъл Дей-Луис вече взе актьорските трофеи в наградите на BAFTA и Златен глобус (Александра филмс / Touchstone Pictures).

Най-добра актриса: Джесика Частейн – „Враг номер едно”

Залозите в тази категория се въртят около две имена: Джесика Частейн, чиято героиня преследва терорист номер едно, и Дженифър Лоурънс за „Наръчник на оптимиста”. Мисля си обаче, че Академията ще подмине темата за психичните разстройства и ще подкрепи историята за убийството на Осама. „Враг номер едно” няма да има друга възможност за награда, освен в техническата категория за звукови ефекти. Затова съветвам Частейн да подготви речта си (Форум Филм България / Columbia Pictures).

Най-добър поддържащ актьор: Томи Лий Джоунс – „Линкълн”

За статуетката се борят все актьори, които вече са печелили Оскар. И макар Кристоф Валц да бе отличен от BAFTA и Златния глобус, не бива да забравяме, че Академията твърде скоро поощри предходната му нетипична роля за Тарантино. Валц получи своето признание за участието си в „Гадните копилета”, а „Джанго без окови” е нещо като „Още от същото” ама с роби. Бих заложил и на Робърт Де Ниро за „Наръчник на оптимиста”, но Академията не обича да демонстрира, че звездната сила може да придаде класа и на посредствени истории. Томи Лий Джоунс изглежда като най-вероятния и консервативен избор (Александра филмс / Touchstone Pictures).

Най-добра поддържаща актриса: Ан Хатауей – „Клетниците”

Ан Хатауей също прибра статуетките на BAFTA и Златен глобус, които са контролни пунктове по пътя за бленувания Оскар. И макар клетниците в мюзикъла на Том Хупър да бяха зрителите, изпълнението на Хатауей няма да бъде подминато от Академията. Тук също важи принципът, че „Клетниците” нямат шанс за друга награда, извън техническите категории. Пък и там (Форум Филм България / Universal Pictures).

Най-добър режисьор: „Линкълн” – Стивън Спилбърг

След като в тази категория отсъства името на Бен Афлек, можем моментално да връчим Оскара на Спилбърг. Проблемът е, че режисьорът ще трябва да приеме статуетката като утешителна награда.

Най-добър (оригинален) сценарий: „Джанго без окови” – Куентин Тарантино

Това е категорията, в която Академията демонстрира подкрепа за по-нетипичните истории. Спомнете си за „Необичайните заподозрени”, „Загубени в превода”, „Джуно” или „Блясъкът на чистия ум”. През 1994 г. „Криминале” на Тарантино успя да пребори в категорията за сценарий „Форест Гъмп”, по същата логика „Джанго без окови” ще триумфира и тази година (Александра филмс / Universal Pictures).

Най-добър адаптиран сценарий: „Арго”

След като наградата за оригиналния сценарий се дава на по-нетипични истории, адаптираният трябва да пасва на консервативните нагласи на Академията. В тази връзка Оскарът ще отиде при филма на годината. А според моите прогнози това ще е „Арго”. Оставям си вратичка и за „Линкълн”.

Най-добър чуждестранен филм: “Amour”

Това е поредният сигурен победител. Колко често се случва чуждестранна история да попадне сред номинациите за филм на годината?

Най-добра анимация: „Храбро сърце”

Да, това е най-слабият проект на Pixar след „Колите”, но Академията едва ли ще подкрепи история за герои от компютърни игри – „Разбивачът Ралф” (също голямо разочарование). В сезона на наградите „Храбро сърце” се представя изненадващо добре, макар че моята искрена надежда е свързана с „ПараНорман”. Знам обаче, че обаче Оскарът отиде при стоп моушън проект – победителят ще е „Франкенуини” на Тим Бъртън и точно заради Тим Бъртън ;).

Най-добър документален филм: “Searching for Sugar Man”
Най-добър оператор: „Животът на Пи” – Клаудио Миранда
Монтаж: „Арго” – Уилям Голдънбърг
Музика: „Линкълн” – Джон Уилямс

За жалост тук не си говорим за качество, а за име. Джон Уилямс е най-номинираният композитор в историята на Академията и по всяка вероятност ще прибере шестия си Оскар. Допускам обаче, че и Mychael Danna – „Животът на Пи” има някакъв шанс за награда.

Най-добра песен: Адел – „Skyfall“ от „Skyfall“

Освен че конкуренцията в категорията е изключително слаба, в последните години името Адел стана синоним на „награда”.

Най-добър дизайн на продукцията: „Ана Каренина”Най-добри костюми: „Ана Каренина”

В тези две категории основната битка е между историческите ленти „Ана Каренина” и „Клетниците”. Пресилената емоционалност и фалшивото пеене в мюзикъла ще попречи на Академията да забележи изумителните парижки декори и костюми. Така че да поздравим „Ана Каренина”, която е взела печелившото решение да говори (Форум Филм България / Studio Canal).

Най-добри визуални ефекти: „Животът на Пи”

Ако Средната земя в „Хобит” не бе толкова дигитализирана, вероятно статуетката щеше да отиде при екипа на Weta. Сега основният претендент за Оскара остава триизмерният тигър от „Животът на Пи” (Александра филмс / Fox).

Най-добър грим и прически: „Хобит: Неочаквано пътешествие”

Радвам се, че са останали актьори в предисторията на „Властелинът на пръстените”, които не са били заместени от дигитални копия. Това гарантира отличие в категорията за макеаж (Форум Филм България / Metro Goldwyn Mayer).

Най-добър късометражен анимационен филм: Paperman

С годините стана ясно, че Академията не е склонна да подкрепя триизмерните кратки шедьоври на Pixar. В случая обаче аниматорите на Disney накараха компютърната анимация да прилича на ръчно рисувана и разказаха чернобяла любовна история. Това ще гарантира (при това съвсем заслужено) статуетка за Paperman.

Препоръчахте ли Филмче.нет във Facebook? Благодаря 🙂