Краят на една легенда

2
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Френската звезда в плуването Лор Маноду, олимпийска шампионка на 400 метра свободен стил от Атина 2004, вчера  официално обяви, че прекратява кариерата си. „Взех решението да се откажа преди доста време“, призна 26-годишната Маноду и добави, че е бременна с второто си дете. 

„Бременна съм в третия месец. Спрях с плуването преди два месеца и съм добре. Искам да срещам нови хора“, добави французойката. 

Маноду спечели златния медал на 400 м свободен стил в Атина, когато беше на 17 години и след това стигна до три световни титли в периода 2005-2007 г. 

Френската плувкиня обаче претърпя пълен крах на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. 

„Тя е в опасна лична ситуация. Разбита е. Трябва да бъдем внимателни, за да не изпадне в сериозна депресия“, заяви тогава треньорът й Лионел Хортър.

Под ръководството на Филип Лукас, познат със своя сдържан характер и своята строгост, Маноду плува по 15 км всеки ден. Между юни 2004 г. и април 2008 г. тя е непобедима на 400 м свободен стил, спечелвайки 23 финала.

Нещата обаче се объркват за французойката. Тя бяга в Италия, за да тренира заедно със своя приятел Лука Марин, който по-късно започва връзка с една от най-големите й конкурентки Федерика Пелегрини (Италия).

Личният живот на Маноду постепенно започва тотално да се обърква, след като в Интернет пространството се появяват нейни голи снимки. Всичко това се случва само година преди Игрите в Пекин. Тя обвинява за появата на тези снимки в публичното пространство именно бившия си приятел Лука Марин.  

Завръща се във Франция и започва тренировки под ръководството на брат си Никола. След това се мести в Мулуз, за да се подготвя за Олимпйските игри в китайската столица. В Пекин тя завършва последна във финала на 400 м свободен стил и седма на 100 м гръб.

„Дори не съм сигурна, че си струва. Не съм сигурна, че искам да плувам“, сподели тогава тя през сълзи.

Маноду заяви, че прекратява кариерата си през септември 2009 г. Тогава тя беше бременна с дъщеря си Манон и живееше в Аубърн, Алабама с Фредерик Буске, сребърен медалист на 50 м свободен стил от планетарния шампионат през 2009 г.

Тя започна спокоен живот далеч от Франция и не след дълго Буске успя да я убеди да се завърне официално в басейна през юни 2011 г. Тя успя да се класира за своята последна Олимпиада в Лондон. Там остана далеч от медалите, но беше щастлива.