Ситуацията в Локо – Има ли пилот в самолета?

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Sportline.bg започва своя обзор на зимната подготовка и контролите на отборите ни в „А“ група. Читателите на нашата медия ще могат да видят анализ на представянето, коментар за селекцията, отличниците и грешниците, вероятен състав за пролетния полусезон, скандалите, сензациите и очакванията. Представихме ви Лудогорец, Левски и Литекс, ЦСКА, Ботев (Пд) и Черноморец. Днес е ред на 7-ия в класирането Локомотив (Пд).

Спомняте ли си култовата комедия от началото на 80-те „Има ли пилот в самолета”? В нея екипаж на пътнически самолет умира от хранително отравяне и трябва някой от пътниците по принуда да поеме управлението, но без да има необходимата квалификация.

Нещо подобно се случва в момента в Локомотив (Пд). Отборът уж има собственик в лицето на Веселин Марешки, но той упорито отказва да закупи акциите на клуба. Те пък са притежание на… шофьора на Коко Динев. До преди няколко месеца обяснението на Марешки бе, че е разпоредил пълен одит за финансовата ситуация на Лаута и докато не приключи ревизията, не може да се говори за прехвърляне на ценни книжа.

Е, този одит отдавна приключи, ама какво от това? Сега има ново обяснение – от близо половин година Марешки и Коко Динев все не успяват да се срещнат. Това да ви звучи сериозно?

Действията на аптекарския бос просто засилват слуховете, че той ще управлява самолета на Локо до изборите, а след това – кой от където е.

Иначе фактът, че варненският бизнесмен се държи като истински собственик на смърфовете, е неоспорим. Той въведе строга финансова дисциплина на Лаута. Намали рязко заплатите на играчите, но пък вдигна премиите. И всичко се плаща до стотинка в уречения срок. В началото на сезона много „специалисти” побързаха да прогнозират, че отборът ще се разпадне, тъй като всички читави футболисти ще избягат.

Да, ама не. Уж Марешки бил стиснат, уж не разбирал грам от футбол, ама почти всички в Локо преподписаха договорите си. И то за срок от 2 години.

И на малките деца е ясно, че запазването на гръбнака на отбора е основата на бъдещите успехи. Тази година ако смърфовете запазят сегашното си 7-о място, ще е супер. Ако паднат едно-две места надолу в класирането, няма да е трагедия.

Проблем №1 на отбора е липсата на типичен таран-реализатор. Но такъв нямаше и през есента. На върха на атаката упорито беше налаган Атанас Курдов, но той вкарваше само в контроли и двустранни игри. Така, че каквото и да направи през пролетта новото попълнение Владислав Мирчев, със сигурност ситуацията няма да е по-зле от есенния полусезон.

Отборът направи доста прилична подготовка с два лагера – във Варна и турския курорт Алания. Изигра общо 10 контроли, в които активът е 6 победи, 1 реми и 3 загуби при голова разлика 16:5. 11 от тези попадения обаче бяха вкарани на аматьорските Гигант (Съединение) и Евроколеж (Пд). С други думи, Локо (Пд) трудно бележи, но още по-трудно допуска попадения в своята врата.

СЕЛЕКЦИЯТА

НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ

Петър Денчев – Шмайхела

На пръв поглед малко странен трансфер, тъй като Локо разполага с други трима вратари. Освен това Шмайхела отсъстваше от терените близо една година заради операция на коляното, което беше основната причина за освобождаването му от Черно море. Денчев обаче тръгна към големия футбол като юноша именно на Локо (Пд) и затова Лаута е идеалното място за реанимиране на неговата кариера.

Георги Мечечиев

Познато име за черно-белите запалянковци. При предишния си престой на Лаута дори носеше капитанската лента. Дойде от Монтана и в контролите игра и по двата фланга на отбраната. Очертава се да се бори за титулярно място на десния бек с Костадин Марков.

Атанас Атанасов

Може би най-сполучливия трансфер на клуба тази зима. Атанасов игра за последно в Етър, но има доста богат опит от мачове в „А” група за отборите на Локомотив (Сф) и Берое. Има отлично центриране, бърз е, а в дефанзивен план играе на сигурно, без да изпада в паника.

Четин Садула

Той също идва от Етър и взе участие в почти всички контроли на смърфовете през зимната пауза. Изпробваха го като ляв и десен външен халф, но трудно ще се пребори за титулярно място.

Йордан Юруков

Дойде на Лаута от отбора на Миньор чак след края на втория подготвителен лагер в Турция. Физическата му форма все още е загадка, тъй като е водил индивидуална подготовка. Треньорът Стефан Генов познава отлично качествата му от съвместната им работа в Черно море. Може да играе на няколко поста – дефанзивен полузащитник, вътрешен халф или крило.

Владислав Мирчев

На него се разчита да запълни празнотата на върха на атаката. Идва с твърде богата визитка в чужбина и освен това е футболист, играл в груповата фаза от Шампионската лига. В Пловдив се носи слух, че Мирчев е привлечен в отбора по настояване на собственика Веселин Марешки. Получи шанс за изява във всички контролни срещи, откакто е в отбора. Отпуши се едва в последния мач срещу Евроколеж, когато записа гол и асистенция.

НАПУСНАЛИ ИГРАЧИ

От тези, които напуснаха отбора след края на есенния полусезон, може да се съжалява единствено за Стефано Кунчев. Вратарят имаше лошия късмет да загуби титулярното си място от Йордан Господинов точно в мача срещу Славия, в който той не можеше да играе заради клауза в договора за преотстъпването си. След това стана жертва на клубната политика да не се обиграва футболист, който е собственост на друг клуб. Другите напуснали са Димо Атанасов, Николай Дюлгеров и Атанас Курдов, но те не направиха нещо съществено през есента.

ГАФОВЕТЕ

Феновете на Локо приеха доста болезнено неуспешния опит на ръководството на привлече любимеца им Мартин Камбуров. И това при положение, че нападателят нееднократно заявяваше готовност да се върне на Лаута. Така и не се разбра истинската причина за проваления трансфер – Камбуров ли беше много скъп или Марешки твърде стиснат. Или някой друг от отговорните фактори в клуба не го искаше в Локомотив… А изказването на Марешки, че Мартин е към края на футболната си кариера си е достойно за Златен скункс.

ОТЛИЧНИКЪТ И ГРЕШНИКЪТ

ОТЛИЧНИКЪТ

Мартин Кавдански

В отсъствието на Кирил Котев, който пропусна половината от подготовката заради травма, Кавдански се оказа истински лидер в отбраната на черно-белите. Централният защитник изненадващо се нареди сред голмайсторите на отбора по време на подготовката, отбелязвайки две решителни попадения при победите над норвежкия Фредрикщад и Любимец. За 10 контролни срещи Локо (Пд) допусна едва 5 гола, като заслугата за това до голяма степен е и на Кавдански.

ГРЕШНИКЪТ

Рангел Абушев

Тук веднага трябва да отбележим, че в истинския смисъл на думата „грешник”, трудно може да се определи за такъв, който и да е футболист на Локо (Пд). Изборът върху Абушев е най-вече заради разликата от представянето му през есенния полусезон и контролните срещи през зимата. Рони вкара 7 гола в шампионата, докато в спарингите се отпуши само веднъж. Каквото и да се случи обаче, той със сигурност си остава един от любимците на агитката от Лаута, а с подобен статут могат да се похвалят само двама-трима от останалите му съотборници.

ВЕРОЯТЕН СЪСТАВ

Йордан Господинов, Георги Мечечиев, Кирил Котев, Мартин Кавдански, Атанас Атанасов, Христо Златински, Даниел Георгиев, Диего Фераресо, Рангел Абушев, Станислав Маламов, Георги Стефанов

КОНТРОЛИТЕ

Локо (Пд) – Калиакра 1:0

Голмайстор: Христо Стамов

Йордан Господинов, Костадин Марков, Валери Георгиев, Атанас Атанасов, Мартин Кавдански, Христо Златински (кап), Даниел Георгиев, Станислав Маламов, Рангел Абушев, Диего Фераресо (31-Запрян Запрянов), Аристид Бахин (Минко Жилков, Георги Мечечиев, Павел Ковачев, Христо Стамов, Николай Станков, Серафим Михайлов, Жозеф Еме, Джефри Ешън, Четин Садула).

Черноморец (Бс) – Локо (Пд) 2:0

Йордан Господинов (55-Минко Жилков), Костадин Марков (45-Георги Мечечиев), Валери Георгиев, Мартин Кавдански, Атанас Атанасов, Даниел Георгиев, Христо Златински, Диего Фераресо (45-Запрян Запрянов), Четин Садула (63-Христо Стамов), Аристид Бахин, Станислав Маламов (63-Серафим Михайлов).

Локо (Пд) – Гигант (Съединение) 5:0

Голмайстори: Серафим Михайлов 2, Николай Станков, Даниел Георгиев, Атанас Атанасов

Минко Жилков, Костадин Марков, Мартин Кавдански, Валери Георгиев, Атанас Атанасов, Даниел Георгиев, Христо Златински, Запрян Запрянов, Николай Станков, Четин Садула, Серафим Михайлов (Йордан Господинов, Кристиян Кацарев, Христо Стамов, Павел Ковачев, Георги Мечечиев, Иван Стоянов, Диего Фераресо, Рангел Абушев и Георги Стефанов).

Локо (Пд) – Вакер (Инсбрук) 0:1

Йордан Господинов (58 – Минко Жилков), Костадин Марков, 3. Валери Георгиев (46 – Павел Ковачев), Мартин Кавдански, Георги Мечечиев (67 – Христо Стамов), Христо Златински (кап), Даниел Георгиев (81 – Серафим Михайлов), Диего Фераресо (46 – Николай Станков), Станислав Маламов (70 – Запрян Запрянов), Рангел Абушев (46 – Четин Садула), Георги Стефанов (46 – Владислав Мирчев).

Локо (Пд) – Фредрикщад 1:0

Голмайстор: Мартин Кавдански

Йордан Господинов (56- Кристиян Кацарев), Георги Мечечиев (46-Георги Стефанов), Павел Ковачев, Мартин Кавдански, Христо Стамов, Валери Георгиев, Христо Златински (кап), Станислав Маламов (55-Запрян Запрянов), Четин Садула (46-Владислав Мирчев), Даниел Георгиев и Рангел Абушев (69-Николай Станков).

Локо (Пд) – Храдец Кралове 0:1

Йордан Господинов (57- Минко Жилков), Георги Мечечиев (60- Николай Станков), Мартин Кавдански, Павел Ковачев, Диего Фераресо, Валери Георгиев (64- Христо Стамов), Христо Златински (кап), Рангел Абушев (75- Серафим Михайлов), Даниел Георгиев, Станислав Маламов (46- Четин Садула), Георги Стефанов (50- Владислав Мирчев).

Локо (Пд) – Висла (Краков) 0:0

Йордан Господинов, Георги Мечечиев (65-Четин Садула), Павел Ковачев, Мартин Кавдански, Атанас Атанасов, Валери Георгиев, Христо Златински (кап), Рангел Абушев (71-Владислав Мирчев), Даниел Георгиев (84-Николай Станков), Диего Фераресо, Георги Стефанов (46-Станислав Маламов).

Локо (Пд) – Берое 2:1

Голмайстори: Диего, Рангел Абушев

Йордан Господинов (57- Минко Жилков), Валери Георгиев (46-Йордан Юруков), Павел Ковачев, Атанас Атанасов, Даниел Георгиев, Христо Златински (75- Николай Станков), Рангел Абушев (85- Николай Николов), Станислав Маламов (73- Серафим Михайлов), Диего Фераресо, Владислав Мирчев (46- Георги Стефанов).

Локо (Пд) – Любимец 1:0

Голмайстор: Мартин Кавдански

Йордан Господинов, Георги Мечечиев, Павел Ковачев, Мартин Кавдански, Атанас Атанасов, Йордан Юруков, Христо Златински (кап), Рангел Абушев, Диего Фераресо, Владислав Мирчев, Даниел Георгиев (Кристиян Кацарев, Христо Стамов, Запрян Запрянов, Станислав Маламов, Четин Садула, Георги Стефанов и Серафим Михайлов).

Локо (Пд) – Евроколеж 6:0

Голмайстори: Георги Стефанов 2, Диего, Христо Златински, Запрян Запрянов, Владислав Мирчев.

Минко Жилков, Атанас Атанасов, Павел Ковачев, Мартин Кавдански, Георги Мечечиев, Даниел Георгиев, Христо Златински (кап), Диего Фераресо, Станислав Маламов, Рангел Абушев и Георги Стефанов (Кристиян Кацарев, Петър Денчев, Костадин Марков, Кирил Котев, Николай Станков, Владислав Мирчев, Христо Стамов, Запрян Запрянов, Тодор Тимонов и Николай Николов).

Вижте и обзора на подготовката на Ботев (Пловдив)!