„Родна реч, омайна, сладка…”

15
Добави коментар
qkichko
qkichko

„Родна реч, омайна, сладка…” Мониторинг на вестник 19’, февруари 2009

Автор: Рада Бетовска

Ако на месец януари принадлежаха горещите събития, то февруари беше месецът на парещите изказвания. Всъщност на едно много ярко изказване и на вълната от ответни коментари, които то предизвика.

Вестник 19’ с охота отрази думите на лидера на ГЕРБ пред публиката в Чикаго и дори помести на първите си страници цитати на кмета и на Сергей Станишев по темата, изразяващи взаимните им нападки. Сред тях са думите на Борисов: „Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно” (брой 106, 06.02.2009), „Няма нужда да се извинявам. Да се извинят Станишев, Доган, медиите и десните” (брой 110, 12.02.2009), както и „Станишев говори като каруцар на гарата” (брой 119, 25.02.2009) Ответната реплика на министър-председателя „Неформалният лидер на ГЕРБ съвсем се е разпищолил” (брой 118, 24.02.2009) също намери място сред “премерените” слова, поместени на първа страница на вестник 19’. Така медията за кратко се превърна в арена на дебат между двете фигури, но 19’ даде гласност на негативните реакции и на другите водещи политически формации.

Публикациите по темата бяха водещи за месеца в рубриката България-новини – това сочи и „облакът” от етикети, получен от уводните заглавия в тази рубрика чрез инструмента Wordle (www.wordle.net):

Интересно е, че първата публикация по случая озаглавена „Бойко като Хитлер: Пенсионерите, циганите и турците са най-големият ни проблем” (брой 106, 06.02.2009) завършва с редакционните думи “В следващия ни брой ще припомним написаното от Юрген Рот за връзката на Борисов със затворите за мъчения над араби.” Така в брой 107 от 09.02.2009 в рубриката История (страница 15), тръпнещ в очакване да разбере какви нечовешки мъчения е причинил Борисов на арабите, читателят има възможност да се запознае с публикацията „Заплаха ли е Обама за Бойко.” В нея се споменава твърдението на германския журналист Рот, че „…когато е бил на отговорен пост (има се предвид Бойко Борисов, бел. ав.) във вътрешното министерство, с нищо не е попречил на САЩ да изградят в България един от тайните затвори на ЦРУ, известен с нарушаването на най-елементарните човешки права.” С извеждането на тази публикация по повод изказването на Борисов, 19’ като че ли допълнително обогати и затвърди нацисткия и ксенофобски образ на кмета на София, който сравнението „Бойко като Хитлер” по-рано внушава.

Също така е от значение да се спомене и заключителният коментар на автора на публикацията от брой 110 (12.02.2009, стр. 3) „Станишев: Приказките на Бойко са глупави и опасни,” който гласи „Борисов не коментира най-скандалното от Чикаго. Думите: „Пенсионерите с цялата си глупост.”…” От значение е, защото ако трябва да сме обективни, цялото изказване на Борисов е скандално. От друга страна, 19’ започва все по-целенасочено да влиза в ролята на ревностен защитник на българския пенсионер, а добре известен факт е, че една голяма част от активния електорат в България е изградена предимно от по-възрастното население на страната. То, от своя страна пък, си остава „запазен” електорат на лявото.

В случая с Борисов, обаче, важи поговорката „всяко чудо за три дни.” След чудото на Борисов, новото „чудо” за месец февруари настъпи със скандала с НАП и изпълнителния й директор Мария Мургина. Ако най-откроимите етикети по-горе „Борисов” и „Станишев” са свързани с изказването на столичния кмет в Чикаго, то „Мургина” и „милиони” несъмнено се отнасят до втората най-широко застъпена тема в 19’. Вестникът отразява събитието в шест броя, като името на Яне Янев също присъства в публикациите, макар и никъде да не се споменава откъде той е получил информацията по случая и данните, с които се аргументира.

Вестник 19’ поема някои инициативи и прави връзка между Мургина и ГЕРБ, в карето на трета страница от брой 112 (16.02.2009) „Ще я защити ли Цветелина Бориславова?” Там се казва, че „Заради дружбата им Мургина се е гласяла да оглави финансите при кабинета на ГЕРБ, разказват политически интриганти.”

По отношение на темата, която ни вълнува най-силно, а именно предстоящите избори, 19’ отделя три публикации, които имат пряко отношение: „НДСВ решава дали да остане в коалицията в петък” (брой 109, 11.02.2009), „Десните се събират за изборите” (брой 114, 18.02.2009) и „БСП започва да реди листите” от 25.02.2009, брой 119 (всички публикации са уводни в рубриката България-новини). Освен тези теми, почти във всеки брой на медията попадат кратки новини, свързани с предизборните приготовления.

По правило, обаче, първата страница на 19’ си остава запазена за проблемите на столиците. Това показва и визуализацията, направена чрез Wordle на уводните заглавия и публикациите към тях от месец февруари:

Публичният транспорт, трафикът, цените на парното – това са темите, които вестник 19’ извежда като ключови на първите си страници, а също така загатва и за предстоящата криза с боклука, която Борисов отново коментира „подходящо”: „За каква криза, за какви пет лева говорим?! Това е на Станишев единственият шанс да направи кофите пълни със смет и да отклони вниманието от корупцията в държавата.” (брой 110, стр. 3, 12.02.2009)

19’ обаче пропуска да отрази тиражираното от почти всички значими медии публично „сдобряване” между Борисов и Станишев по повод срещата им във връзка с предстоящото откриване на новата метролиния. Темата е изведена, но предлага повече техническа информация. Все пак, в конкретната публикация Столична община е по-скоро похвалена, отколкото критикувана, което не е в стила на 19’.

Връщайки се към политическите теми, ето какво е съотношението на личностите и броя публикации за тях през месец февруари (във вестника и в онлайн изданието общо):

Личности
Бойко
Борисов
Сергей
Станишев
Ахмед Доган
Волен Сидеров
Иван
Костов
Симеон
Сакскобургготски
Яне
Янев
Брой публикации
24
19
2
4
6
2
7

 

И този месец лидер е Бойко Борисов, но това не е изненадващо за вестник 19’, тъй като освен в ролята си на кмет на София, през месец февруари той заслужи първата позиция и по повод изказването, което направи в Чикаго и последствията от него.

Станишев, от своя страна, се появява най-вече в публикации, които отразяват критическите му коментари срещу Борисов, както и в текстове, свързани с последния вот на недоверие, внесен от опозицията.

Интересно е, че този месец във вестника има нова политическа „звезда” – лидерът на „Ред, Законност и Справедливост” Яне Янев, която „изгря” по повод скандала с НАП. Партията на Яне Янев може да не се радва на такъв голям брой публикации, но 19’ помества в онлайн изданието си резултатите от изследването на МВМД проведено в периода 22-25 януари „Ако парламентарните избори са днес, за кого бихте гласували?,” които сочат РЗС за една от водещите десници към момента.

Най-споменаваните партии през месеца са (в печатното и в онлайн изданието общо):

Партия
БСП
ГЕРБ
ДПС
АТАКА
НДСВ
СДС
ДСБ
РЗС
Брой
публикации
10
11
6
5
2
9
6
3

Има пряка корелация в броя публикации посветени на най-споменаваните политически фигури и съответно партиите, които те символизират – БСП и ГЕРБ отново (в сравнение с предходните месеци) са най-често споменаваните партии. Очертава се тенденцията в предизборния период 19’ да отразява най-задълбочено борбата именно между тези две политически движения. Но докато отношението на медията към Станишев варира от неутрално към положително, то към Борисов критиката върви последователно.

По отношение на визуалните репрезентации, през месец февруари има повече изображения на Бойко Борисов в сравнение с предходните месеци. Някои от тях са следните:

Изводи:

1. Критиката към Борисов не е спестена и през месец февруари; основно е породена от изказването му в Чикаго, но и не само – набъбващата криза с боклука също е отразена.

2. 19’ започва все по-ясно да се откроява в ролята си на опонент на опозицията.

3. Предизборната тематика започва да навлиза още по-осезаемо на страниците на медията, но засега се ограничава само с изборите за национален парламент.

4. Яне Янев е новата политическа „звезда” във вестника.