Митрополит Неофит е новият български патриарх

2
Добави коментар
alkin
alkin

Русенският митрополит Неофит е новият български патриарх, предаде репортер на БГНЕС.

Той беше избран на втори тур в балотаж с Ловчанския митрополит Гавриил. За Русенския митрополит Неофит на първия тур гласуваха 72 от делегатите, за Ловчанския митрополит Гавриил – 43-ма от делегатите, а за Старозагорски митрополит Галактион – 22. Една бюлетина беше невалидна.

Русенският митрополит Неофит е роден през 1945 г. Той беше един от доверените хора на покойния дядо Максим, от години е спряган като негов наследник. Според съгражданите му в Русе той е един от най-достойните да оглави Българската православна църква.

Най-често владиката служи литургии в храма „Света Троица“, който дели общ двор с Русенската митрополия. В митрополията се намират кабинетът и молитвената стая на дядо Неофит. Заобикалят го иконите на двамата му покровители – Св.Симеон, както е светското име на владиката, и Св.Неофит. Тук той се отдава на размисъл пред разпятието и мощите на различни светци, които се съхраняват в митрополията.

За русенци дядо Неофит е свят човек, който е изпълнен с доброта и те искрено го обичат. „Рядко са владици като него – да си гледат работата и е много добродушен, извънредно е добродушен. Той се държи бащински към нас, никога не е казал някаква лоша дума и винаги ти дава добри съвети“, казва леля Иванка. Според Анка Иванова дядо Неофит е много добър, много внимателен, търпелив, смирен, във всяко едно отношение много добър духовен отец.

Досега двама русенски митрополити са били на крачка от патриаршеския престол – Григорий през 1877 – а и Михаил през 1945 година. Русенци се радват, че този път именно техният владика беше избран за църковен глава. И в същото време признават, че Неофит, вече избран за патриарх, много ще им липсва – и като духовник, и като човек.