Открит е първият в България 3D лазер за операция на катаракта

2
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Открит е първият в България 3D лазер за операция на катаракта 24.02.2013Публикувано в: Медицина

Операция на окото с апарата LenSx. Снимка: PrabhaEyeClinic

В очна болница в София е открит първият в България 3D лазер за операция на катаракта, съобщават от лечебното заведение.

Апаратурата е доставена от националния консултант по офталмология доц. Ива Петкова. Фемтосекундният лазер Alcon LenSx е представен пред очни лекари, студенти и специализанти. Всяка операция с него е безкръвна и строго индивидуална.

Компютър сканира окото, след това апарата се центрира върху него и за секунди прави разрезите, без хирургът да го докосва. Такава точност е невъзможна при обикновена хирургия, от нито един лекар в света.

По време на целия процес лекарят следи работата на лазера на видеоекран, а операцията се записва, посочват от болницата. От лечебното заведение цитират пациенти, които са споделили, че след операцията са възвърнали зрението си и са свалили очилата с диоптри.

Вече сме оперирали около 20 пациенти и всички те се чувстват отлично, казва доц. Ива Петкова, цитирана в съобщението.

Операцията за катаракта е една от най-често извършваните в офталмологията. Очното перде е главна причина за загуба на зрението при хора над 55-годишна възраст и може да се премахне само с операция.

Допреди години всички разрези на окото са се правили ръчно, със скалпел. С напредването на техниката скалпелът е заменен с ултразвуков уред, движен от ръката на хирурга. С уникалния лазер LenSx разрезите вече се правят от апарата, допълват от очната болница. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!