10 феномена, които науката още не може да обясни

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 25.02.2013

Науката има сила да впрегне енергията, да позволи на хората да летят, да излекува болните… Но, колкото и да е полезна, тя не може да даде отговор на всички въпроси. Учените вероятно никога няма да научат как се е зародила вселената. Не са и много наясно с паранормалните явления. И въпреки че науката може да обясни много странни феномени, някои загадки все още са неразгадани – често, просто защото все още няма достатъчно информация, чрез която да се достигне до заключение. Повечето от тези феномени може някой ден да бъдат обяснени. Днес обаче те остават пълна мистерия за човечеството. Ето 10 феномена, които науката още не може да обясни.

1. Ефектът ноцебо
Подобен на плацебо ефекта, но с обратен знак. Ако поставим клинично здрави хора в негативна мисловна рамка – например ако им кажем, че са се натровили или са заразени с опасна болест, то това може да ги разболее или най-малкото – да ги накара да се почувстват зле. Тук влизат и тежките случаите с хора, на които неправилно е поставена диагноза, че са смъртно болни. В резултат вместо да се възстановят от заболяването си, те умират. Подобно на плацебо, и ноцебо ефекът остава необяснен от медицинската наука.

2. Силите на медиумите
Извънсензорните възприятия и парапсихичните сили несъмнено има място сред необяснимите феномени, най-малкото защото за тях се говори почти постоянно. Много хора вярват в интуицията като начин за достигане до специално познание за света или за бъдещето. Учените са тествали хора, които твърдят, че са медиуми, но резултатите винаги са били отрицателни или двусмислени. Някои твърдят, че силите на медиумите не могат да бъдат тествани, или пък че изчезват в присъствието на скептици и учени. Ако това е така, науката никога няма да може да докаже или да отрече съществуването на парапсихичните сили.

3. Да видиш себе си “отгоре”
Често хора, които са били на ръба на смъртта, после разказват за всевъзможни мистични неща, които са преживели (като това, че са били в тунел и са вървели към светлината, че са се гледали отгоре, че са говорили с отдавна починали близки, че са усещали чувство на спокойствие и т. н.). Всичко това предполага съществуването на някакъв вид живот след смъртта. И макар разкази за подобни случки да изобилстват, никой не се е върнал от този „живот“ с някакво реално доказателство или проверима информация. Скептиците обясняват тези явления като логични халюцинации на травматизиран мозък, но няма начин, по който да сме сигурни, че тези случки на ръба на смъртта не са наистина поглед “от другата страна”.

4. Дежа Вю
“Дежа Вю” идва от френски и значи нещо “вече видяно”. Става въпрос за странното и объркващо чувство, което понякога имаме – че сме били в същата ситуация и преди. Например може да влезем за пръв път в сграда в чужда страна, където не сме били никога досега, но въпреки това да имаме чувството, че всичко вътре ни е странно познато. Някои възприемат ‘’дежа вю’’ като случаен поглед към предишни животи. Както и при интуицията, изследванията върху човешката психология могат да дадат по натуралистични обяснения, но в крайна сметка причината и същността на този феномен остава загадка.

5. Призраците
Още от преди Шекспировия „Макбет“, духовете на умрелите присъстват в културата и фолклора. Много хора са разказвали за срещата си с призрачни непознати или с починали близки. Досега обаче няма практически доказателства за съществуването на призраците, но свидетели продължават да се кълнат, че са ги виждали, фотографирали и дори разговаряли с тях. Занимаващите се с феномена ‘’призраци’’ се надяват един ден да докажат, че мъртвите могат да влизат в контакт с живите, и така веднъж за винаги да разгадаят тази загадка.

6. Мистериозните изчезвания
Хора изчезват по много причини. Повечето го правят нарочно, на други им се случва инцидент, малко биват отвлечени или убити, но мнозинството в крайна сметка биват намерени. Но не и когато става въпрос за мистериозни изчезвания от сорта на тези в Бермудския триъгълник, където хора изчезват без следа. В практиката изчезналите лица биват откривани след тежка полицейска работа, нечие признание или пък по случайност (никога с помощта на медиум). Но, когато няма никакви следи и доказателства, дори полицията не може да се справи.

7. Голямата стъпка
От десетилетия насам в Америка редовно се намират хора, които да твърдят, че са виждали огромни, космати, човекоподобни същества, останали с името “Голямата стъпка”. Ако съществуват наистина подобни създание и се размножават, то значи би трябвало да има поне хиляда. Засега обаче не е открито нито едно. Нито едно не е убито от ловец, нито едно не е случайно ударено от кола или намерено умряло от старост. Дори няма доказателства като намерени зъби или кости. Има само “свидетели” и съмнителни снимки и филми. Но е невъзможно да докажеш, че нещо НЕ съществува, възможно е само обратното. Така че вероятно науката никога няма да може да докаже, че същества като чудовището от Лох Нес или Голямата стъпка не съществуват и ще продължава да има вероятност те да са някъде там и умело да се крият от любопитните погледи.

8. НЛО
Няма съмнение, че неидентифицираните летящи обекти съществуват. Много хора са виждали неща в небето, които не могат да идентифицират – било то самолети, комети или метеори. Дали някои от тези обекти или светлини са доказателство за наличието на извънземен живот, е нещо съвсем различно. И макар внимателното изследване да е довело до логично обяснение на повечето НЛО случаи, винаги ще остават и такива, които са неразгадани.

9. Интуицията
Дали го наричаме вътрешно усещане, шесто чувство, или по друг начин, всички в дадени моменти сме се доверявали на интуицията си. Какво представлява обаче тя? Психолозите отбелязват, че хората подсъзнателно събират информация за заобикалящата ги среда и това ги кара да чувстват, че знаят нещо – без да имат обяснение защо го знаят. Но интуицията като феномен е трудна за изследване, а психологията може да е само част от отговора.

10. Жуженето в Таос
Някои от жителите и посетителите на малкото американско градче Таос, Ню Мексико, от години не могат да намерят обяснение за мистериозното нискочестотно жужене, което чуват постоянно. Странното е, че само около 2 процента от жителите на Таос твърдят, че имат подобен проблем. Някои смятат, че явлението се дължи на необичайната акустика, някои обвиняват масовата истерия или пък намекват за някаква тайна. Все още обаче не е ясно дали това жужене се дължи на психологически, природни или свръхестествени сили.

Коментари

коментар(а)

Подобни: любопитно, наука