Сидеров: Борисов се държи като обидено дете

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

„Атака“ предлага 22 точки за дневен ред на парламента до разпускането му. На пресконференция днес лидерът на националистите Волен Сидеров обяви амбициозна програма с най-наложителните решения, които трябва да вземе сегашното Народно събрание.

Сред тях са промени в Закона за енергетиката, с които да се осигури преминаване на ЕРП-та в ръцете на държавата с 51% държавно и 49% гражданско участие, премахване на посредниците в продажбата на ток, индивидуални договори с „Топлофикация“, продажба на енергията от АЕЦ „Козлодуй“ само на вътрешния пазар, да отпадне задължителното изкупуване на електроенергия от НЕК.“

От „Атака“  искат да се увеличат доходите на хората с приемане на поправка в Кодекса на труда, премахване на плоския данък, въвеждане на необлагаем минимум, падане на ДДС за лекарства и храни и стоки от първа необходимост, по-нисък акциз на горивата.

Националистите настояват за нови промени в Изборния кодекс, за решение на НС за разсекретяване на договорите в енергетиката, за приемане на законови поправки за регулация на лихвите.

Според „Атака“ до разпускането си парламентът трябва да приеме и

конституционни промени за отзоваването на депутати и за даване на възможност гражданите да сезират КС.

Сидеров смята, че тази програма, която по думите му съдържа всички искания на протестиращите, може да бъде приета за десетина дни.

Той ще участва в КСНС при президента и ще му предложи дневния ред. Ако президентът реши да се вслуша в нашияг лас, може, след като получи трите върнати мандата, да не разпуска Народното събрание, докато не се приемат тези точки, каза Сидеров.

Той ще настоява заседанието на КСНС да се предава пряко по медиите и да присъстват представители на инициативните комитети на протестиращите. Сидеров съобщи, че

на 3 март „Атака“ свиква Националния си сбор.

Лидерът на „Атака“ каза, че е поискал от НСО и МВР техника, свързана с охраната на форума, но е получил отказ.

Ние не искахме хора, а само скенери и металотърсачи, и то да ги заемем, но по някаква причина ни отказаха, каза Сидеров. Все пак при такъв форум трябва да се вземат мерки, защото има всякакви ненормалници, допълни той. Виждам преднамереност, дори започвам да си мисля, ако се получи провокация, дали няма да бъде от МВР и службите, допусна лидерът на „Атака“.

По повод изявлението на Бойко Борисов днес Сидеров каза, че премиерът в оставка се държи като обидено малко дете. Няма как да се формира за два месеца правителство, което да има съгласие, смята той.

Как така Борисов ще даде на БСП 20 депутати, те да не са някакви роботи, тогава ние да му поискаме 60 за подкрепа на нашите точки, иронично коментира Сидеров.

Той изрази опасения и по отношение на служебния кабинет, който предстои да се състави. Президентът Росен Плевнелиев може да сложи каквито хора поиска, няма регламент или ограничение в конституцията, припомни Сидеров. Нищо в основния закон не пречи служебният кабинет да се занимава с концесии и сделки и за два месеца може да направи големи поразии, предупреди лидерът на „Атака“.

Според него такъв служебен кабинет може да остане дори до есента, ако на парламентарните избори в Народното събрание влязат партии, които не успеят да съставят правителство.