8 интересни географски факта за Китай – тема за Китай – Idi.bg

67
Добави коментар
tao
tao

Тъй като Китай е една от най-големите страни в света (всъщност – четвърта по големина след Русия, САЩ и Канада), сред географските факти има някои наистина изумителни. Територията на страната се простира на 9 706 961 km², което е една огромна площ и фактически тук можем да открием цялото разнообразие от топографски черти. Ето и някои от най-интересните географски факти за тази така пленителна страна:

 

 

Най-високата планина

 

Първият от осемте географски факта за Китай ще бъде изненада за немалко хора. Признаваме си – и ние нямахме идея, че част от най-високия връх на света Еверест (8 848 метра) всъщност се намира в Китай (на границата с Непал)! За катерачите покоряването на Еверест е невероятно постижение, а за останалите от нас той е едно чудо, пред което оставаме със стаен дъх. Всъщност, не е необходимо да сте професионалист, за да видите това място на човешки триумф и трагедии. Втората по височина планина в Китай е К2, който се намира на границата с Пакистан, а най-високата планина, която се намира изцяло на китайска територия е Nancha Barwa (7785 м).

 

 

Най-дългата река

Край басейна на най-дългата река живее една трета от населението на Китай. Това е река Яндзъ, наричана още „Синя река“. Освен, че е най-голямата река в Китай, с дължината си от 6 418 километра тя е и най-дългата река в Азия, както и третата най-дълга река в света. Синята река извира от платото Qinghai-Tiber и се влива с делта в Източно китайско море. Яндзъ е основният плавателен воден път на Китай и се явява естествена граница между северната и южната част на страната.

 

 

Най-голямата пустиня

 

Най-голямата пустиня в Китай се нарича Такламакан (буквален превод „ако влезеш няма да излезеш“) и площта и е 270 000 кв.км. Пустинята се разширява в резултат на човешката дейност. Древният Път на коприната прекосява пясъчните й равнини, но в последните години изградената пустинна магистрала позволява на пътуващите свободно да преминават територията й.

 

 

 

Най-ниската точка на Китай

Най-ниската точка на територията на Китай е езерото Айдинг (Ayding). То се намира в депресията Турфан (или Турпан) и е четвъртата най-ниска точка на Земята (намира се на 154 метра под морското равнище). Айдинг днес е пресъхнало, кално и солено езеро, но в древни времена, когато водата все още изпълвала басейна му, тънък слой сол му придавал вид на сияеща луна, откъдето получило и другото си наименование „Лунното езеро“.

 

 

Най-големият ледник в Китай

 

Този пети географски факт за Китай ще ни върне в Хималаите. Глетчерът Purog Kangri покрива забележителните 422 кв.км. и към момента е третият по големина глетчер на планетата. Той се намирa на 560 км от град Nagqu. Черните скали, които се крият под основата на леда създават изключителен ефект на „избледняване“, като ледникът става все по-бял към връхната си точка. Това определено е една забележителна гледка!

 

 

 

Най-студеното място в Китай

На границата между Китай и Русия се намира Mohe, или китайското „арктическо село“, както е още е познато. Това е най-студеното място в Китай, като температурите варират от 20 градуса до доста неприятните – 52! Някой (и ние също) би попитал защо ще иска да посещава място, на което има опасност да замръзне до смърт? Е, и ние не знаехме, но Mohe всъщност привлича хиляди посетители всяка година, тъй като е едно от местата, на които можете да видите прекрасната Аурора Бореалис, северното сияние.

 

 

Най-влажното място

 

Ако искате да посетите някой от 26-те будистки храмове, които се намират близо до върха на планината Mount Emei, ще се наложи да си вземете чадър! Тук е най-влажното място в страната с изумителните 8169 милиметра дъжд, които падат средно всяка година.

 

 

 

Най-големият водопад

Най-големият водопад на територията на Китай се нарича Huangguoshu, а водите му падат в басейн от височина около 67 метра. Водопадът се намира на река Baishui и привлича доста туристи. По-малките водопади, които се включват към основния допринасят за изключителната красота на мястото.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1328 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност