Коли под наем София| koli pod naem | луксозни коли под наем | Спидикарс ООД София

1
Добави коментар
speedy.cars.18
speedy.cars.18

Разберете как да прехвърлите собствеността на МПС и от какви документи ще имате нужда.

Собствеността на МПС задължително и винаги се прехвърля с  договор, който да е нотариално заверен като за целта да присъстват и нотариално заверени подписи. Цялата тази процедура се регламентира  съгласно чл.144, ал.2 от Закона за движението по пътищата.

Възможно е и прехвърляне на  собствеността върху МПС по възмезден начин ( договор със замяна), така и по безвъзмезден начин – (като дарение) .

Подписите трябва да бъдат заверени от  нотариус, без оглед на района на действие.

Всеки може да бъде продавач на МПС, тоест ако е пълнолетен и дееспособен гражданин. Малолетните, непълнолетните или поставените под запор могат да прехвърлят или придобиват МПС само и единствено чрез законните си представители: родители или настойници  или със съгласие на родителите или попечителите си.

 От какви документи се нуждаем:  

Писмен договор за покупко-продажба на моторно превозно средство, тук нямаме определени изискване за броя на екземплярите. Проектът за договор се изготвя от едната от страните или от нотариус.

При участие на пълномощно, в сделката се описва така, както в договора за прехвърляне, като пълномощното трябва също да бъде с нотариален  подпис.

При участие в сделката на законен представител ,задължително се представя документ, които доказва неговите правомощия.

Документ, удостоверяващ правото на собственост на продавача – това е договор за прехвърляне на собствеността върху въпросното МПС  и свидетелство за регистрация , като в него продавачът е вписан за собственик.

Преди да се прехвърли въпросното МПС продавачът трябва да го е регистрирал в  МВР и следователно в свидетелството за регистрация той ще е собственик на МПС то, което е обект на прехвърляне.

С оглед на сигурността в гражданския оборот е възможно нотариусът да откаже да удостовери подписът на продавача, който се е легитимирал пред него като собственик само въз основа на прехвърлителен договор, без да е преминал през регистрационната процедура в органите на МВР.

 

Вижте всички видове документи за удостоверение:

 Удостоверение за наследници и документи, удостоверяващи собствеността на наследодателя ако имаме случай на МПС  придобито по наследство.

Препис от акта за граждански брак, ако се отнася за  МПС, което е обща съпружеска имуществена собственост.

Удостоверение за застрахователна стойност, издадено от застрахователна компания.

Декларация от продавача, където описва че няма непогасени публични държавни и общински вземания.

 При случай че продавачите или купувачите са съпрузи, трябва да подадат обща декларация.

Трябва също така да се представи и документ за платен местен данък .Данъкът се заплаща в  данъчната дирекция по постоянния адрес.

 Ако въпросният данък е платен до края определената година, купувачът не дължи данък върху МПС .Ако данъкът не е платен до края на годината, купувачът трябва в двумесечен срок от прехвърлянето да подаде декларация  и да заплати данъка за месеци които не е платено.

Ако в сделката участва юридическо лице – се представят удостоверение за актуално състояние, както и съдебно решение за регистрация

Ако цялата тази процедура ви се струва доста сложна и бавна винаги може да се обърнете към нашата фирма за коли под наем. Всичко става бързо и лесно. Предлагаме  ви нови и луксозни коли под наем от Speedycars Ltd Коли под наем София