Саудитска Арабия готви колосални договори за ВЕИ

1
Добави коментар
yApple

от GreenTech.bg на 27/02/2013

Зелените фирми приветсваха официалния старт на мащабна програма за възобновяема енергия в Саудитска Арабия. Търговете, обявени от правителството, предвиждат 54GW нови ВЕИ мощности до 2032.

Страната ще продължи да разчита на въглеводородите за производството на електроенергия

Центърът за атомна и възобновяема енергия при крал Абдула публикува бяла книга, която детайлно описва тръжните процедури за изграждането на нови соларни фотоволтаични и слънчеви топлинни централи, вятърни генератори, геотермална енергия и инсталации за производство на енергия от отпадъци.

Първите три кръга договори се очаква да бъдат възложени преди 2015 г. с оглед създаването на повече от 7GW на нови мощности, по-голямата част от които ще дойдат от слънчева енергия.

Един малък, първи кръг от конкурсната процедура ще започне през първата половина на тази година, който е е насочен единствено към концентрирана слънчева енергия. Ще последват два по-големи тръжни кръга през периода до 2015 г. за различни ВЕИ технологии.

Немската консултантска фирма за чисти технологии оценява че само трите тръжни кръга за слънчева енергия навярно ще са на стойност повече от $ 10 млрд. долара.

Според центъра за атомна и възобновяема енергия при крал Абдула, Саудитска Арабия ще продължи да черпи по-голямата част от своята електроенергия от въглеводороди, а п о-нататъ планира да добави 17,6 GW ядрената енергия, но страната все пак ще се утвърди и като водещ център за възобновяеми енергийни източници.

Съгласно новите планове, повечето от новия зелен капацитет ще бъде соларен – 16GW от него ще идва от фотоволтаични клетки, а 35GW – от концентраторни слънчеви термални централи. Още 9GW ще дойдат от силата на вятъра, а 3GW ще бъдат осигурени от преработка на отпадъците . Предвиждат се и 1GW геотермална енергия.

Идеята е ядрената и геотермалната енергия и тази от обработка на отпадъци да служат за производство на енергия за базови доставки през нощта, а слънчевата енергия със съответното съхранение да подпомага задоволяването на търсенето през деня.

 

Публикувано в Енергия