Пет лесни начина да пестиш

1
Добави коментар
Just_Fabulous
Just_Fabulous

Нямаш ни най-малка представа къде отиват парите ти? Ето как да ги проследиш и да избегнеш излишни харчове.

Пет лесни начина да пестиш © Ако удържиш да си купиш тази риза, това ще ти се отплати. (Shutterstock.com)

1. Купувай си евтини ежедневни дрешки

Ако имаш нужда от дънки те съветваме да разглеждаш по-качествените марки (кройката и качеството просто са по-добри), но по отношение на други ежедневни парцалчета (например тишърти, сака, кецове, фитнес екип), можеш спокойно да разглеждаш какво предлагат по-евтините масови марки. Огромна част от тези продукти идват от едно и също място (Китай), така че макар и разликата в цената с по-скъпите магазини да е огромна, качеството и трайността едва ли.

2. Охарчи се за обувки

Що се отнася до обувките и ботушите, евтиното винаги ти излиза по-скъпо. Ако се охарчиш за качествени обувки от естествена кожа, ти е почти гарантирано, че ще имаш този чифт още дълго време, особено ако инвестираш и във водоустойчив спрей за обувки, който предпазва кожата и велура от износване.

3. Приготви обяда си сама

Разбираме, че вероятно си много забързана сутрин и, ако в близост до офиса ти има вкусни сандвичи на прилични цени, те ти се струват чудесен избор за обяд. Само че едва ли си даваш сметка колко голямо влияние оказват те на месечния ти бюджет, особено ако към тях добавяш и напитка.  

Ако много бързаш, приготви си домашен сандвич от вечерта, ще продължава да е свеж и вкусен до обяд на другия ден. Или си създай друг полезен навик. Прибирай остатъците от вечерята си в пластмасова кутия в хладилника всяка вечер, която ще бъде готова да я вземеш със себе си преди да излезеш за работа.

4. Оглеждай се за добри сделки

От класове по йога до услуги в автомивка – груповите сайтове, които стават все по-популярни напоследък, предлагат много изгодни сделки. Освен това ресторантите се надпреварват колко по-изгодни сделки да предложат и гъмжи от оферти за „две на цената на едно“. При наличието на това разнообразие от добри сделки, просто не си струва да плащаш реалната цена. Е, вярно е, че трябва да планираш предварително, но си струва, защото ще ти спести много пари в дългосрочен план.

5. Прави си списък за пазаруване (и се придържай към него) 

Знаеш как отиваш до магазина за хляб и прясно мляко и се прибираш с три препълнени торби, нали? Понякога е ужасно трудно да устоиш на малките екстри. Особено, ако отиваш на пазар, когато си гладна. Вместо това направи списък с провизиите, от които се нуждаеш, и бъди дисциплинирана, когато се озовеш в магазина (и си приготви сандвич преди да излезеш от вкъщи). Ами, този шоколад на промоция и кроасани с масло? Подмини ги, диетата ти ще ти е благодарна, колкото и портфейлът.

Етикети: пари, спестяване, финанси