Том Харди

1
Добави коментар
yApple

Том Харди е британски актьор със сладък акцент, секси тяло, омагьосващ поглед и безспорен талант, който киноманите откриват във филми като „Генезис“, „Черният рицар: Възраждане“ и „Беззаконие“.

Какъв е неговият път на славата и с какво Том Харди печели вниманието на зрителите?

Семейство и ранни години

Едуард Томас Харди е роден на 15. септември 1977г., в предградие на Лондон. Майка му е е художник и артист, а баща му е писател. Накратко, Том Харди е закърмен с любовта към изкуството. Актьорът е единствено дете. От малък решава да се отдаде на киното и театъра, затова учи в специализирани училища, където се преподава драма. По-късно продължава обучението си в Лондон.

Пътят на славата

Том Харди започва актьорската си кариера с роли в телевизионни минисериали. Снима се и в няколко не толкова популярни филми на острова, като жанровете, на които залага, са предимно екшън, трилър или драма. Актьорската гилдия в Обединеното кралство отчита таланта му и го награждава с отличия за някои от ролите му, но славните дни като че ли още са далеч.

През 2008г. Том Харди получава роля в лентата „Рокендрола“, където играе гангстер с хомосексуални наклонности, падащ си по героя на Джерард Бътлър. Филмът получава предимно позитивни отзиви от страна на зрителите, а самият Том успява да привлече вниманието на продуценти и режисьори.

Така той е избран за главната роля в „Бронсън“ – биографичен филм, разказващ за живота на английски затворник Чарлз Бронсън. Истината обаче е, че кариерата на Том Харди тръгва стремглаво нагоре едва след снимките на „Генезис“ през 2010г., където си партнира с Леонардо ди Каприо. Лентата носи на актьора и награда от БАФТА за новоизгряваща звезда. Година по-късно Том участва в продукцията „Дама, поп, асо, шпионин“ заедно с Колин Фърт и Гари Олдман.

Започват и снимките на „Беззаконие“ и „Черният рицар: Възраждане“, в които Том Харди има ключово участие. Междувременно излиза и романтичната комедия „Шпионски свалки“, където актьорът отново е в една от главните роли заедно с Рийз Уидърспуун и Крис Пайн. През 2013 очакваме да видим Том Харди и в ролята на Ал Капоне.

Личен живот

През 1999г. Том Харди се жени за актрисата Сара Уорд, но 5 години по-късно бракът им приключва. От последвалата му връзка с друга актриса, Рейчъл Спийд, актьорът се радва на първото си дете – синът му Луис. Двойката така и не узаконява връзката, явно за добро, тъй като по-късно се разделя. През 2010г. Том Харди предлага брак на Шарлот Райли.

Актьорът признава пред известно американско списание, че в ранните си години е обичал да експериментира, затова има зад гърба си и няколко сексуални контакти с мъже. Днес обаче Том твърди, че този период е зад гърба му.

Любопитно за Том Харди

В ранните си години Том Харди има проблеми с алкохола и взима наркотици, затова е изпратен в клиника за лечение, където се бори със зависимостта си. За този период актьорът твърди „Има 3 начина да се спасиш – да умреш, да влезеш в затвора, където вече съм бил, или да останеш чист. Аз избрах третия.“  Когато е на 11 години, Том е задържан от полицията, тъй като е носил оръжие.

Колегите на Том Харди го определят като хамелеон в киното. Освен, че той умело успява да влезе в образа на най-различни по характер герои, актьорът променя драстично фигурата си в зависимост от филма, в който участва. Например за снимките на „Бронсън“ или на „Черният рицар: Възраждане“ той трябва да натрупа значително количество мускулна маса, толкова, че се преобразява до неузнаваемост. В продължение на месеци тренира 7 дни седмично, по 8 часа на ден бокс, кикбокс, бойни изкуства и фитнес. Резултатът е осезаем.

Том Харди се е снимал също в „Стар трек: Възмездието“, „Мария Антоанета“ с Кристен Дънст, „Суини Тод“ с Джони Деп, „Бойна кръв“ с Ник Нолти.

Антъни Хопкинс е бил негов ментор в академията.

„Сцената не е, за да се храниш, а за да бъдеш изяден“ – Том Харди.

24.09.2012/ Христина Спасова