Чанинг Тейтъм

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Чанинг Тейтъм е американски актьор, модел, а отскоро и продуцент. Познат ни е от филмите „Тя е пич“, „С дъх на канела“, „Публични врагове“, „Обетът“. С атлетично тяло и чаровна усмивка, Чанинг Тейтъм омайва дамите, а сърцата на техните половинки печели със собственоръчно изпълнявани каскади във вълнуващи екшън-филми.

Ранни години

Чанинг Матю Тейтъм е роден на 26-ти април 1980г., в Кълман, Алабама. Има ирландски, френски и латиноамерикански произход. Още докато е на шест, се мести със семейството си в Мисисипи. От малък е енергичен, затова родителите му го записват на различни спортове – тренирал е ръгби, футбол, баскетбол, бойни изкуства и лека атлетика. Юношеството си прекарва във Флорида, където учи в католическата гимназия в Тампа. Там той продължава с тренировките, обявен е за най-атлетичен ученик от връстниците си.

Чанинг Тейтъм печели и футболна стипендия за колежа в Гленвил, Вирджиния, но отказва да се възползва от нея и се връща обратно вкъщи, където работи като временно назначен. Заемал е длъжности като строителен работник, продавач, брокер, помощник в клиника за домашни любимци. Миналата година Чанинг потвърди слуховете, че се е изявявал и като танцьор на екзотични танци, като заяви, че не се срамува от миналото си и че дори би направил филм за този етап от живота му. По-късно се мести в Маями, където започва кариера на модел.

Професионални успехи

След като е открит от моден агент, Чанинг Тейтъм започва работа като модел. Снима се в клип на Рики Мартин („She bangs”), както и в телевизионни реклами, една от които на Пепси. Подписва договор с модната агенция и става едно от лицата на марки като Долче и Габана и Армани. За този период от живота си Чанинг Тейтъм твърди, че му е помогнал много, тъй като с него е открил и любовта към изкуството, актьорството и писането.

През 2004г. се появява в епизоди на сериала „От местопрестъплението – Маями“, но дебюта си в киното прави през 2005г. в лентата „Треньор Картър“. Снима се също в „Суперкрос“, както и в „Тя е пич“.  2006г. излиза „В ритъма на танца“ (Step up), където Чанинг Тейтъм играе главната роля. С танци, музика и любовна история филмът събира много фенове, но не получава положителните оценки на критиците. След тази продукция Чанинг поема в друга посока на киното.
Снима се в драмата „Наръчник за разпознаване на твоите светци“ заедно с Робърт Дауни – младши, в „Невъзможно завръщане“ – филм за завърналите се войници от войната в Ирак, както и в „Битка в Сиатъл“ с Чарлийз Терон, разказващ за протест на активист през 1999г. срещу заседание на СТО и настъпилия хаос след демонстрацията. Към филмографията му добавяме също „Уличен бой“ и криминалето „Обществени врагове“.

Чанинг Тейтъм приема да играе Джон в екранизацията по романа на Никълъс Спаркс „С дъх на канела“. През 2011г видяхме актьора в два филма – „Орелът“ и „Да кажа или да не кажа“, а участието му в романтичната драма „Сватбен обет“, където си партнира с Рейчъл МакАдамс, доказа, че емоционалните роли също не са пречка за актьора. От седмици пък се върти и последният му филм – „Внедрени в час“. Говори се също, че младият актьор се е заел с писането и режисурата по новата екранизация на книгата „Братството на розите“.

Личен живот
Чанинг Тейтъм винаги е привличал погледите на момичетата. Признава, че още в училище флиртовете са били най-голямата му слабост.Днес обаче Чанинг е щастливо женен за партньорката си от филма „В ритъма на танца“ – Джена Дюан. Двамата започват да се срещат още докато снимат лентата, през 2008г. се сгодяват и година по-късно сключват брак. Относно семейния живот Тейтъм споделя, че изключително много му допада и че така се чувства пораснал.

Любопитно

Обмисля заснемането на нов филм за Питър Пан.

 

Вдъхновяват го актьори като Робърд Редфорд, Пол Нюман, Брад Пит и Шон Пен, а „Смело сърце“ и „Гладиатор“ са едни от любимите му филми. По време на заснемате на „Орелът“ претърпява инцидент – заливат мъжкото му достойнство с вряла вода. Споделя, че това е било най-болезненото нещо, което някога му се е случвало. Благодарение на лекарите „повредата е отстранена“.
Когато е снимал „С дъх на канела“, жена му е присъствала на снимките, за да се чувства Чанинг по-уверен в себе си, както и за да успокои ревността й. Понякога пише любовни бележки на съпругата си. Фотографията и голфът са му хоби, обича да си пее, въпреки че смята, че няма никакъв талант.
Не яде броколи.26.03.2012/Христина Спасова