Мерил Стрийп

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Мерил Стрийп е смятана за една от най-талантливите и уважавани актриси за последните десетилетия, както от филмовите критици, така и от киноманите. С какво Мерил Стрийп печели сърцата на хората и какъв е нейният път към успеха?

Детство

Мери Луиз Стрийп е родена на 22. юни 1949г в Съмит, Ню Джърси. Тя е най-малкото от трите деца в семейството на Хари Уилям и Мери Улф. Има двама по-големи братя – Дана Дейвид и Хари Уилям младши. Родословното дърво на Мерил Стрийп се разпростира на два континтена. По бащина линия тя има немска и швейцарска жилка, а по майчина – роднини в Роуд Айлънд.

Талантът на бъдещата звезда е забелязан още в ранните й години, затова тя посещава уроци по цигулка и пеене, участва в театрални постановки. Учи в колеж по изкуства, където получава подготовката, която я изпраща в университета в Йейл, специалност Драма.

Професионални успехи

Първоначално Мерил Стрийп залага на театъра и участва в няколко постановки. Днес тя рядко се появява на театралната сцена, но споделя, че всеки път го прави с огромно удоволствие. Няколко години след театралния си дебют Мерил се престрашава и започва да се явява на кастинги за филмови продукции, където печели симпатии и получава няколко второстепенни роли в киното. Междувременно се пробва и в телевизията, има роли в различни сериали, една от които й носи награда Еми.
От началото на 80-те кариерата на Мерил Стрийп върви стремглаво напред. Снима се в „Крамър срещу Крамър“ – драма, която разказва за развода на една двойка и как процесът се отразява на живота им. Филмът й носи Оскар за поддържаща женска роля. А с участието си в „Изборът на Софи“, Мерил окончателно затвърждава позициите си като неповторим талант, който предстои да покорява нови върхове в киното.

За период от около 15 години (между 1985 и 2000г) актрисата трупа солиден опит в автобиографията си, партнира си с актьори като Робърт де Ниро, Робърт Редфорд, Джак Никълсън, Джони Деп , Леонардо ди Каприо , Клинт Истууд, Глен Клоуз, Даян Кийтън и още много други. Снима се в предимно в драми и екранизации на романи, но участва също в комедии, романтични филми и трилъри. Мерил Стрийп е истински хамелеон в киното.
През последните 12 години сме ставали свиделите на зашеметяващата игра на актрисата в продукции като „Изкуствен интелект“ на Стивън Спилбърг, драмата „Адаптация“, където участва заедно с Никълъс Кейдж, в „Лемъни Сникет: поредица от злополучия“ – комедия с Джим Кери, в екранизацията „Часовете“, където заедно с Джулиан Мур и Никол Кидман печели награда от кинофестивала в Берлин. Една от най-популярните роли на Мерил Стрийп е тази на строгата главна редакторка в „Дяволът носи прада“. Филмът става абсолютен хит и носи на актрисата куп номинации и награди от редица престижни фестивали.
През 2008г. Мерил Стрийп се снима в мюзикъла „Мама миа“, който се превръща в един от най-успешните и печеливши филми. Следващата година актрисата играе в „Джули и Джулия“ – филм по действителен случай, и в „Сложно е“, където си партнира с Алек Болдуин. Последният филм с участието на Мерил Стрийп, е „Желязната лейди“, където тя влиза в ролята на прочутата Маргарет Тачър. Снощи актрисата спечели третия си Оскар за ролята си на английския премиер. Личен живот

Първата по-сериозна връзка на Мерил Стрийп е с актьора Джон Кейзал и продължава до смъртта му през 1978г., когато той почива от рак. Малко по-късно актрисата се омъжва за скулптура Дон Гъмър, с който живее и до днес. От него има 4 деца – Хенри, Мери, Грейс и Джейн. Любопитно е, че и четирите пъти Мерил е раждала по естествен път в дома си. Днес Мери и Грейс вървят по стъпките на майка си и са актриси.

Любопитно за Мерил Стрийп

Мерил Стрийп се е снимала в над 20 филма, спечелила е над 90 награди за актьорската си игра, сред които 3 Оскара (за „Крамър срещу Крамър“ и „Изборът на Софи“), 8 Златни глобуса и 2 награди БАФТА.
Мерил Стрийп е най-номинираната актриса от Филмовата академия, като има цели 18 номинаци.
Характерна особеност за играта на актрисата е, че тя може да имитира всякакви диалекти и акценти – английски, австралийски, италиански, френски и дори полски. Мерил разкрива и тайната – „умея да слушам внимателно“. Колегите описват Стрийп като перфекционист в работата си, а Робърт де Ниро твърди, че тя му е любимият екранен партньор.
Актрисата е искала да играе Елизабет в едноименния филм, но екипът е предпочел Кейт Бланшет за ролята.
Преди да започне филмовата й кариера, Мерил Стрийп е работила като сервитьорка в Ню Джърси. Има страх от хеликоптери. Твърди, че до ден днешен не може да се нарече актриса. Смята себе си по-скоро за интерпретатор и човек на изкуството.

27.02.2012/ Христина Спасова