10 събития през март 2013 г., които не трябва да пропускате

7
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Според григорианския календар март е третият месец от годината и има 31 дни. Наречен е на древноримския бог на войната Марс. В представата на хората месец март се свързва с пролетта, със събуждането на природата и победата над зимата. Затова още в началото на месеца в България се поздравяваме и си връзваме мартеница за здраве. На трети март пък се навършват 135 години от Освобождението ни от турско робство, а денят е официален празник на страната от 1990 г. Почти през целия месец сайтът Меломан.бг дава шанс на всички свои читатели да спечелят чисто нов лаптоп Toshiba и всеки, който иска да се включи в играта, трябва да го направи до полунощ на 23-ти.

На 8-ми март е Международният ден на жената, като празникът е установен по предложение на Клара Цеткин на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г. В България 8 март се празнува от 1914 г. През 1977 г. Общото събрание на ООН провъзгласява този ден за Ден за защита на правата на жените и световния мир. През март може да отидете на имен ден на: Красимир и Красимира (6-ти), Галя и Галина (10-ти), Дарин и Дарина (19-ти), Божидар и Тодор (23-ти), Захари (24-ти), Благовеста (25-ти), Албена и Бойко (28-ми).

За втори пореден месец, решихме да ви предложим малко разнообразие и събрахме за вас някои от най-интересните събития, които ще се случат у нас и които можете да посетите през март 2013 г. Ето 10 от събитията в България, подбрани от редакторите на „10-те най“, които можем да включим в програмата си за месеца.

1. На националния празник 3-ти март в кино-театър Освобождение – София, можете да видите спектакъла на ансамбъл „Чинари“ – „Възрожденски танци“.

2. На 8-ми март петкратният носител на титлата DJ №1 в света Armin Van Buuren ще бъде в зала „Арена Армеец“. Тази година той включи София в турнето, с което отбелязва рождения ден на радиошоуто си „A State of Trance“. Чудесен повод да съберете на едно място майка си и приятелката си и да ги заведете на парти, вместо дежурните рози.

3. Между 7-и и 17-ти март, за 17-ти път ще имате възможност да си изберете филм от програмата на София Филм Фест (Sofia International Film Festival). Най-мащабното международно киносъбитие в България и се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния дворец на културата, Националния филмов център и Българската национална телевизия, както и с подкрепата на програмата МЕДИА на Европейската комисия.

4. На 15-ти март рок феновете ще се насладят на хеви метъл инвазия в зала „Арена Армеец“ с Helloween и Gamma ray. Концертът ще е част от съвместното турне на двете групи „Hellish Rock Tour – Part II“.

5. На 16-ти и 17-ти март 2013 г. в Интер Експо Център, зали 5 и 6, ще имате възможност да се присъедините към „Клуб на привържениците на Фолксваген в България“. Автомобилите ще бъдат тунинговани, реставрирани, състезателни и нови модели на VW. Събитието се организира за четвърти пореден път. Сигурно ще има много гости от Перник.

6. Уикендът 23 – 24 март запазваме за посещение на село Турия, община Павел Баня. Там можете да се насладите на живото, нематериално културно наследство на България. Читалището на селото организира Чудомирови дни от 23-ти до 25-ти и Ежегоден фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия“ на 23-ти.

7. Другият вариант за същия уикенд е Пампорово и Европейската купа по ски – гигантски слалом за жени 2013. Курортът е домакин на важно европейско състезание за втора поредна година. Пистата, на която ще се проведе събитието е Снежанка №2.

8. Третият вариант за уикенда 23 – 24 март е „Horizon Festival“ в Банско. Фестивалът ще се проведе за първи път от 23-ти до 29-ти март и събира авангарда на британската електронна сцена, някои от които са Jackmaster, Dark Sky, Ossie, Phaeleh, Casino Times, Maribou State, Alex Arnout, Klosse и др. Идеята на организаторите е да съчетаят зимните спортове с яки партита.

9. 26-ти март е отреден за класика. В зала България ще се проведе концерт от цикъла „Музиката на Америка“ със солист Веско Ешкенази, цигулка. Диригент е Максим Ешкенази.

10. На 27-ми е време за БГ рок. В зала 1 на НДК ще можете да видите спектакъла „Вълче време“ на ФСБ.

Коментари

коментар(а)

Подобни: март, събития