Икономиката на САЩ е нараснала с 0.1% през четвъртото тримесечие

2
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Икономиката на САЩ е нараснала през четвъртото тримесечие – но едва едва – вместо свиването за първи път от три години и половина, заяви Министерството на търговията в четвъртък. САЩ са се разширили с годишен темп от 0.1% през последните три месеца на 2012 г., по-добре от първоначално отчетения 0.1% спад, но доста под ръста с 3.1% от третото тримесечие.
По-силното жилищно строителство и подобряването на нетния износ избутаха растежа в положителна територия. Те компенсират по-големия спад на правителствените разходи, отколкото по-рано предложеното, както и по-рязкото забавяне в натрупването на бизнес запасите. Разходите за строителството на нови жилища бяха ревизирани нагоре до 17.5%. от 15.3%. Износът е паднал с ревизираните 3.9% вместо с 5.7%, докато вноса е намалял по-рязко с 4.5% спрямо първоначално отчетения 3.2% спад. Потребителските разходи бяха ревизирани надолу до 2.1%, докато правителствените разходи са намаляли с 6.9%, вместо с първоначалните 6.6%. Бизнес запасите, междувременно, са нараснали с оскъдните 12 милиарда долара през четвъртото тримесечие след предишните постижения от $ 60.3 млрд. през третото тримесечие и $ 41.4 млрд. през второто.
По-бавният темп на растеж на запасите изважда 1.6 процентни пункта от БВП за четвъртото тримесечие. По-ниските правителствени разходи орязаха 1.4 процентни точки от БВП. Също така, правителството оряза увеличението на доходите на физическите лица през четвъртото тримесечие до 6.2% ръст от 6.8% преди това.
Инфлацията, измерена чрез индекса PCE е нараснала в размер на 1.5%, или с 0.9%, с изключение на храните и енергията.
Правителството ревизира първоначалния доклад за БВП два пъти, за да включи новите данни, които не са били достъпни на предварителното четене. Третото и последно четене ще излезе следващия месец.
 
 
| Стани наш фен във Facebook