Уволниха ви – ами сега?!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Вижте какво да направите ако сте съкратени или уволнени

Превърнете уволнението в преиму­щество

Моментът на истина е настъпил – интервюиращият ви представител на „Човешки ресурси“ ви пита защо сте на­пуснали предишната си работа. Не се паникьосвайте. Можете да се справите със ситуацията, ако знаете какво в действи­телност мисли човекът срещу вас. Бъде­щият ви работодател не иска да ви бъде съдник, нито да спасява кариерата ви. Това, което се опитват да проверят, е да­ли имате проблем с подхода си към ра­ботата.

Не пледирайте, все едно сте в съда.

Не се опитвайте да се защитите с по­дробни оплаквания за това какво „оне­зи“ са ви сторили. Не бъдете мрачни и не показвайте ярост или горчивина от ситуацията. И най-важното е да не гово­рите обидни неща против никого. С та­кова защитно поведение ще успеете само да убедите евентуалния си работодател, че все още не сте преглътнали уволне­нието. Това може да предизвика съмне­ние какъв ефект ще окаже върху бъде­щите ви служебни задължения.

Вместо това помислете внимателно още преди интервюто и съчинете подхо­дящ отговор. Измислете три или четири изречения, които казват накратко как сте се справили, осъзнали и преживели уволнението. Повторете си тази кратка реч няколко пъти, докато започне да зву­чи достоверно и интервюиращият ви не започне да се чуди как сте издържали толкова време при така описаните об­стоятелства. Приключете речта си с не­що като „Това беше една от онези не­щастни ситуации, която трябваше да се разреши с напускане, но те предприеха стъпката, преди аз да успея. Сега осъзна­вам, че трябваше да изкажа притесне­нията си за работата, вместо да оставя нещата да се оправят от само себе си, но си взех поука от този опит“. Ако прида­дете на ситуацията положителен отте­нък, обикновено от отсрещната страна ще го приемат, като дори може да се впе­чатлят от възможността ви да се справя­те с проблеми.

Неудобно ви е? Преодолейте го

Сигурно никога не сте си представяли, че ня­кой талантлив и умен човек като вас може да остане без работа за продължително време. Още повече идеята да подадете молба за помощи при безработица ви ка­ра да се чувствате неловко. Сякаш искате милостиня, без да сте наистина нуждаещ се. Трябва да превъзмогнете тази бариера. Ако автомобилът или домът ви се повре­дят, с радост ще приемете пари от застра­хователната си компания, за да покриете разходите по нужните ремонти и други проблеми. Помощите при безработица са още един вид застраховка, която обаче се изплаща от правителството. Не се притес­нявайте да приемете това, което се пред­лага с чиста съвест – в крайна сметка здра­во сте се потрудили за него.