Какво да правим, когато парите не стигат

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Във време на икономическа криза, в каквото живеем в момента, на всеки от нас се случва да се чуди как да свърже двата края. Колкото и да е трудно обаче, в такива моменти не бива да изпадаме в паника, а да потърсим решение на проблема. За да не направим погрешен ход, който още повече да усложни ситуацията, в която се намираме.

Когато си разорен и парите не стигат да платиш сметките, е лесно да се панираш и да предприемеш грешен ход, който само ще затрудни бюджета ти в бъдеще. Какво да правим и от какво да се пазим, когато заплатата не стига, съветват експерти от изданието investopedia.

Говорете с хазяина

Ако живеете под наем и безпаричието води до проблеми с хазяина, преди да изпаднете в паника, говорете с него. И се опитайте да влезете и в неговото положение. Да отдаваш апартамент също не е лесно – ако ви изгони, той ще трябва тепърва да ремонтира жилището, да търси нови наематели и предвид състоянието на пазара може би дори да се примири с по-нисък месечен наем. Във ваш плюс е, ако до момента сте бил изряден в плащанията. Тогава хазяинът може и да не е чак толкова против да прояви разбиране и да изчака до следващата ви заплата, докато си получи парите. За да можете да платите обаче, използвайте предложеното от него облекчение и

платете вноските по кредитните си карти

Защото, докато хазяинът ви може и да прояви разбиране, банката едва ли ще направи това, поне не що се отнася до кредитните ви карти. Ако не платите задълженията си по тях навреме, не само че заемът ви набъбва, но и ще се изправите пред допълнителни такси и глоби. А така само ще затънете още по-надълбоко.

Прегледайте сметките

Прегледайте сметките и преценете кои не могат да се отложат и кои са спешни. Не е трагедия, ако се откажете от кабелната телевизия за месец или два например, дори да не ви се иска. От друга страна, ако не платите тока, така или иначе ще останете без телевизор, а и без светлина или дори без отопление. Проверете и дали не можете да сключите по-изгоден договор с мобилния си оператор или просто да го смените.

Елиминирайте луксовете

Често ли готвите повече, отколкото можете да изядете? Изключвате ли електроуредите, които не ползвате? Проверихте ли офертите на всички компании, преди да застраховате колата си? Наистина ли не можете да намалите поне малко цигарите? Замислете се внимателно за какво харчите парите си – има ли покупки, от които можете да се откажете и да включите в графата „ненужен лукс”? Дори и да става въпрос за дребни луксове, ще откриете, че за един месец можете да спестите поне колкото за сметката за тока.

Потърсете нови източници на доходи

Колкото и да стягате колана, ако парите просто не стигат – не стигат. Затова е добре да потърсите нови източници на доходи. Сигурно е по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но няма да успеете, ако не опитате. Помислете дали имате хоби, което бихте могли да превърнете в печеливш бизнес? Надомна работа, която да вършите в свободното си време и да ви докарва допълнителни доходи. Съществува ли възможност да поемете допълнителни смени? Може да не ви дойде веднага някаква идея, но действието все пак е по-добро от бездействието.

Не се панирайте

Каквото и да правите, когато парите не стигат, едно е основното и най-важното, което трябва да избягвате – паниката. Преценете разумно ситуацията, в която сте изпаднали, и помислете как да изплувате отново. В крайна сметка, колкото и мрачно да изглежда всичко, може да се окаже, че настоящите проблеми само са отворили възможността за бъдещ успех. Важното е да не губите надежда.