Годишно хората убиват над 100 милиона акули, твърдят учени

13
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Годишно хората убиват над 100 милиона акули, твърдят учени 03.03.2013Публикувано в: Околна среда

В по-голямата част от света уловът на акули остава нерегулиран, което доближава много популации до изчезване, казват учените. Изображение: OceansIncWorld

Броят на акулите убивани годишно, в резултат на риболов с търговска цел, се оценява на 100 милиона, но възможния диапазон е между 63 и 273 милиона.

Авторите на публикацията предупреждават, че скоростта на улова за различни видове акула – някои от които растат бавно и се възпроизвеждат късно в жизнения си цикъл – надвишава способността им да компенсират за загубите.

„Следователно смъртността на акулите в глобален мащаб трябва да се намали драстично за да се възстановят популациите и да се преизградят екосистемите с функциониращи хищници на върха на хранителната верига“, пишат изследователите.

Учените  направили оценката на базата данни на Организацията за храните и земеделието на Обединените Нации и оценки за необявени улови, акули убити заради перките и данни за открити останки от морските хищници.

Според изследователите, значителното намаляване в популацията на акулите се дължи на глобален скок в улова им. В по-голямата част от света тази дейност остава нерегулирана, което доближава много популации до изчезване.

Авторите съветват мерките за защита на акулите да бъдат значително засилени, за да се избегне по-нататъшното унищожаване и потенциалното изчезване на морски хищници от лицето на Земята.

Изследването е публикувано в изданието Marine Policy. (Източник: Stony Brook University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!