Проверяват Митко Каратиста за пране на пари

1
Добави коментар
mignews
mignews

Антимафиоти от ГДБОП правят предварителна проверка на приближения на ГЕРБ Димитър Стефанов, известен като Митко Каратиста“. Той е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ-България, назначен там от правителството на Бойко Борисов. Проверката се извършва по сигнали до ГДБОП за участие на Каратиста в схеми за пране на пари, измами с ДДС и реализиране на корупционни практики при изпълнение на държавни поръчки. Срещу Стефанов е изпратен сигнал и до комисията по борба с корупция в парламента, ръководена от Яне Янев.

Антимафиотите обаче все още не са разпитали Каратиста, защото той се намира от две седмици в Швейцария. Очаквали го да се прибере у нас следващата седмица, пише в. „Преса“, потвърждавайки информацията, която циркулира във „Фейсбук“ от десетина дни.  Справка в регистрите показва, че Димитър Стефанов е назначен в Надзорния съвет на „ЧЕЗ-България“ ЕАД на 20 октомври 2009 г. Като представител на държавата е такъв и до момента.

По същото време в публичния регистър на Народното събрание Димитър Стефанов е вписан като нещатен съветник на депутата от 25-и софийски избирателен район и председател на ГЕРБ-„Надежда“ – Иван Божилов. Името на депутата нашумя по време на местните избори през 2011 г. Божилов бе заснет да пренася с чували с изборни книжа заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов.

Според публикации в медиите Стефанов е бивш шофьор на бизнесмена Румен Николов-Пашата, спряган за близък до премиера в оставка Бойко Борисов. Именно заради обща фирма между двамата обвиняват Каратиста и в конфликт на интереси. Защото, когато е назначен в ЧЕЗ, той управлява фирма „Омега 96“ и я напуска чак на 26 юли 2011 г., като близо две години съвместява и двете функции. „Омега 96“ е собственост на Румен Николов и е прехвърлена на Стефанов през 2005 г.

Приятелката на Стефанов Татяна Георгиева, с която той живее на семейни начала и имат дете, е висш кадър на ГЕРБ в столицата. На последните местни избори Георгиева бе трета в листата за съветници на партията на Бойко Борисов в столицата след Андрей Иванов и Малина Едрева. В момента Татяна Георгиева е шеф на постоянната комисия по обществен ред и сигурност в Столичната община, въпреки че е е завършила педагогика. Дамата е и координатор на ГЕРБ за 25-и многомандатен избирателен район в София. Прозвището на Стефанов – Каратиста, идва от дългогодишните му занимания с този спорт. Оттам се познава и с Пашата, и с Алексей Петров.