Факт! Жените работят по-добре от мъжете

7
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Жените имат по-малък мозък от мъжете, но го използват по-ефективно, установи американско изследване, публикувано в научното списание „Интелиджънс“.

Жената работи по-ефективно от мъжа, като използва по-малко енергия и мозъчни клетки за постигане на същите или по-добри резултати. Причината за това е, че макар мъжете да имат повече неврони, необходими за мисленето, жените имат повече връзки между мозъчните си клетки, което им позволява да мислят по-бързо, въпреки че имат по-малко сиво вещество.

Целта на изследването, осъществено от невролози от Калифорнийския университет с помощта на техни колеги от Мадрид, била да установи защо представителките на нежния пол, чиито мозък обичайно е с 8% по-малък от този на мъжа, имат същото ниво на интелигентност.

Те провели психологически изследвания сред 59 жени и 45 мъже на възраст между 18 и 27 години.

Както при предишни проучвания жените се оказали по-добри в индуктивното мислене и проследяването на променяща се ситуация, а мъжете показали по-добри резултати в пространственото мислене.

Изследването било съсредоточено върху хипокампуса на мозъка, който е жизнено необходим за паметта и емоциите.

При мъжете колкото по-голям е хипокампусът и колкото повече са невроните, толкова по-висока е интелигентността. Но изследването установило, че при жените по-големият хипокампус, който все пак обикновено е по-малък от този на мъжа, не е признак за по-висока интелигентност. Учените дори стигнали до извода, че колкото по-малък е хипокампусът при жените, толкова по-добре.

„На това структурно ниво жените показват по-голяма ефективност, изискваща по-малко невронен материал за постигането на поведенчески резултати, равни с тези на мъжете“, отбелязват те.