Как да се справим с пролетната умора?

8
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Пролетта е сезон, през който човек се чувства много често отпаднал, без сили и настроение, със световъртеж и слабост в мускулите, намален апетит, нерядко със смущения в съня. Пролетната умора може да настъпи заедно с парене на очите, замъглено зрение, разсеяност, изпотяване на ръцете, чувство за общ дискомфорт. Депресията е често явление и тя само задълбочава другите симптоми.

В края на зимния сезон умората се провокира от недостиг на светлина и ниска двигателна активност, поради мрачното време и студа. Също и от непълноценно хранене, при което преобладават въглехидрати и мазнини, а витамините и микроелементите, доставени от пресни плодове и зеленчуци, са крайно ограничени.

Начинът на хранене може да засили оплакванията ви или да ги облекчи. храненето трябва да бъде балансирано, с ограничаване на мазнините и простите захари и повишаване на баластните вещества. Не бива да се консумират храни с високо мастно или захарно съдържание, защото те предразполагат към ленивост. Задължително е да се приемат повече течности. Най-добре да се редуват различни видове минерална вода. Идеално е, ако наблегнете на рибата. Редица проучвания сочат, че организмът се тонизира при всекидневно приемане на препарати, съдържащи рибни мазнини.

В края на зимата сме склонни да наричаме “пролетна умора“ всяка проява на изтощение. Но всъщност умората е симптом на сериозни заболявания. Например, ако се чувствате уморени и едновременно с това наддавате на тегло не е изключено да страдате от понижена функция на щитовидната жлеза. За такава хипофункция говори и непоносимостта към ниски температури, както и постоянно сухата кожа. Пострадалите се нуждаят от консултация с ендокринолог.

Понякога човек има усещането, че все му се спи, дори да си ляга рано и да спазва режим. Много често това се причинява от недостиг на желязо в организма. Защо е нужно желязото? То има водеща роля при образуването на хемоглобина и до голяма степен определя състоянието на имунната система. Колко желязо ни е необходимо? Препоръчителната дневна доза е 15 мг. За да сме още по-прецизни повечето специалисти препоръчват 10 мг за мъжете и жените след менопауза и 18 мг за жените в детеродна възраст.

Основен източник на желязо са соята, бобовите растения, спанака и орехите сред растителните видове, и червеното и птичето месо, както и рибата, сред храните от животински произход. Желязото се усвоява по-добре от организма, ако се приема и достатъчно количество витамин С – например чрез цитрусови плодове. Млякото и млечните продукти съдържат много малко желязо.

С какво е опасен недостигът на желязо? Той може да доведе до анемия, която от своя страна причинява хронична умора, понижава съпротивителните сили на организма при инфекции. Хората с недостиг на желязо не могат да се съсредоточават и често страдат от проблеми с дишането. А ако има излишък на желязо, това повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Източник: jenabg.com