Formula1.bg – Новини

7
Добави коментар
karmakoma
karmakoma

Няколко дни преди началото на новия сезон във Формула 1 всички фенове на високите скорости се питат кои екипи ще се борят за титлата. След революционните промени в правилата, балансът на силите изглежда променен. Поне на теория след зимните тестове се вижда, че тимът доскоро заплашен от закриване – БраунGP (бившият екип на Хонда) показва най-добри резултати. Без съмнение Дженсън Бътън и Рубенс Барикело ще се борят за победата на „Албърт парк“ на 29 март и имат огромен потенциал. Макларън и световният шампион Люис Хамилтън са на дъното!?, а Ферари с Маса и Райконен по средата.  

След БраунGP картината не е много ясна. Отборите показват различна скорост, в различни ситуации и условия. Все пак от тестовете в Барселона миналата седмица, могат да се направят някои изводи. Имайте в предвид, че времената на Макларън-Мерцедес, Ферари, Тойота, Рено, БраунGP-Мерцедес, Ред Бул-Рено, Торо Росо-Ферари, БМВ-Заубер и Уилямс-Тойота, могат да доведат до грешни изводи за баланса на силите.

Отборите използват различни аеродинамични пакети, части, настройки на шасито, гуми, смяната на пилотите, количеството гориво и др.

Все пак интересен анализ за скоростта на колите може да се направи, след като се погледнат данните в дълъг период от време и се вземат под внимание някои фактори. Като например деградацията на гумите и как сцеплението с пистата, заради парченцата каучук се подобрява с течение на времето в зависимост от метеорологичните условия.    

Към този момент става ясно, че разликата между първия и последния е 1,8 секунди. БраунGP са на първо място, а Макларън последни. Ето и какво показва графиката и както се вижда Тойота и БМВ са най-близо до БраунGP. Ферари изостават с няколко десети и са на 4-то място. Макларън пък използваха едва в последните дни на тестовете на „Каталуния“ нови части и с това може да се обясни общото им изоставане:

 

 

Eто и втората графика, която сравнява само най-добрите времена постигнати от отборите. БраунGP са най-бързи, следвани на 0,8 секунди от Уилямс, а трети са Тойота:  

 

 

 

 

Прочетена: 370